Το πρόγραμμα Womentors βοηθά νέες γυναίκες να πιστέψουν στον εαυτό τους, να θέσουν στόχους και να τους πραγματοποιήσουν.

Έχεις έτοιμο το στυλό και το σημειωματάριο σου. Μένουν δυο τρία λεπτά για να ξεκινήσει. Πατάς το link, βάζεις το password και ξέρεις πως σε λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστούν μπροστά σου 20 φιλικά πρόσωπα στα αντίστοιχα παράθυρα του zoom. Ξέρεις πως αυτή είναι η ώρα σου. Για την ακρίβεια οι τρεις ώρες που εκτός από το ότι θα σου μάθουν πράγματα και θα σου προσφέρουν δεξιότητες θα σε κάνουν να νιώσεις πως είσαι ικανή να πετύχεις αυτό που έχεις βάλει στο μυαλό σου και πως στον δρόμο για την πραγματοποίηση των ονείρων σου δεν είσαι μόνη, αλλά μέλος μιας κοινότητας, μιας συμμαχίας που είναι εκεί να σε εμπνεύσει, να σε δυναμώσει και να σε στηρίξει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των 4700 γυναικών που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών Womentors που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η δήλωση συμμετοχής στα σεμινάρια της επόμενης σεζόν που θα επιμορφώσουν άλλες 4700 γυναίκες. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυναίκες από 18 έως 35 ετών μέσα από 10 τρίωρα online σεμινάρια σχεδιασμένα από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες, δεξιότητες αλλά και ενθάρρυνση ώστε να βοηθήσουν τις γυναίκες να πιστέψουν στον εαυτό τους, να θέσουν στόχους και να τους πραγματοποιήσουν. Διαβάζω την παρουσίαση του προγράμματος και σκέφτομαι πόση αγωνία θα μου είχε γλιτώσει στα 18, 20, 25 μου ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μια κοινότητα υποστηρικτικών γυναικών, μεντόρων, πρόθυμων να με στηρίξουν, να μου δώσουν τα εργαλεία που χρειάζομαι, να μου πουν ότι μπορώ να τα καταφέρω.

Το σεμινάριο με θέμα την καλλιέργεια της επιχειρηματικής σκέψης ξεκινά. Νιώθω και εγώ την σύνδεση, την εμπιστοσύνη, την αίσθηση της κοινότητας αυτών των γυναικών. Αφού η εισηγήτρια στο βίντεο αναλύει τα 6 βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής σκέψης, στην συνέχεια η Ζήνα Μαυροειδή, CEO του e-fresh.gr μοιράζεται την ιστορία επιτυχίας του ηλεκτρονικού supermarket που δημιούργησε. Σύντομα φτάνει η ώρα του βιωματικού μέρους του σεμιναρίου. Η συντονίστρια και leader Τσαμπίκα Καράκιζα ζητά από τα μέλη της ομάδας να σκεφτούν ποια γυναίκα (από το περιβάλλον τους ή την δημόσια ζωή, Ελληνίδα ή ξένη, εν ζωή ή και όχι) θα προσκαλούσαν σε δείπνο, τί θα την ρωτούσαν και για ποιο ζήτημα που τις απασχολεί θα της ζητούσαν συμβουλή. Ένα κορίτσι διαλέγει την δασκάλα χορού της. Ένα άλλο την Φρίντα Κάλο. Η Βιρτζίνια Γουλφ, η Γκλόρια Στάινεμ, η πειρατίνα Grace O Malley έρχονται και αυτές για δείπνο.

Οι συμβουλές που ζητούν -μέσα από ένα νοητό ταξίδι στον χωροχρόνο έχουν ενδιαφέρον. Πώς μπορώ να νικήσω το φόβο; Πώς μπορώ να μάθω να διεκδικώ; Πως παραμένω προσηλωμένη στο στόχο μου; Πως κερδίζω τον σεβασμό; Ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μου. Ερωτήματα που γυρίζουν στο μυαλό εκατομμυρίων γυναικών καθημερινά, ψάχνουν την απάντηση τους με σωστή καθοδήγηση μέσα σε μια κοινότητα γυναικών που εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Συγκινητικές αλλά κυρίως ενδυναμωτικές ήταν και οι παρεμβάσεις από τις εισηγήτριες αλλά και τις leaders του προγράμματος «H αυτοπεποίθηση έρχεται μέσα από την δράση». «Μπορώ να τα καταφέρω».

 

Μέσα από την προβολή video, τις εισηγήσεις και τις μαρτυρίες γυναικών που έχουν επιτύχει σε διάφορους τομείς αλλά και μέσα από αυτές τις βιωματικές ασκήσεις τα σεμινάρια εμπνέουν και δυναμώνουν τις γυναίκες που συμμετέχουν. Το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία και οι ίδιες. Παρ’ όλο που πρόκειται για γυναίκες διαφόρων ηλικιών που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και αφετηρίες, κορίτσια που μόλις τέλειωσαν το σχολείο, γυναίκες που ξεκινούν την καριέρα τους ή που θέλουν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, νέες εργαζόμενες μητέρες που έχουν διαφορετικά θέλω, στόχους και επιδιώξεις, όλες έχουν κάτι να πάρουν. Είναι η καλλιέργεια της επιχειρηματικής τους σκέψης, η ενθάρρυνση για συμμετοχή τους στα δημόσια αξιώματα και την πολιτική, τα δικαιώματα στην εργασία τους και η πρόσβαση σε υψηλόβαθμες θέσεις, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή η φροντίδα της υγείας τους. Ταυτόχρονα τα σεμινάρια τις βοηθούν να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους, να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα και την ενσυναίσθηση τους, να αποκτήσουν ικανότητες ηγεσίας και διαπραγμάτευσης αλλά και να τις μάθουν να μπορούν να μιλούν με παρρησία για τα επιτεύγματα τους .

«Το πρόγραμμα αυτό ήρθε στην ζωή μου ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμουν» μου λέει η Μαργαρίτα Χαλά ιδρύτρια του wonderwomen.gr ένος site που προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών και την επίτευξη της ισότητας. «Για πολλά χρόνια φοβόμουν να δοκιμάσω νέα πράγματα. Μόλις είχα ξεκινήσει το site μου και χρειαζόμουν κάποιος να με κάνει να πιστέψω σε εμένα και στα όνειρα μου, να με ενδυναμώσει και να με παροτρύνει να πάω πιο πέρα και πιο ψηλά. Τα λόγια της leader μας με εμπνέουν κάθε μέρα και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω» συνεχίζει. Για την Κατερίνα Πολίτη, ήταν η πολύπλευρη ενδυνάμωση των γυναικών αυτό που την έκανε να θέλει να συμμετέχει. «Ήθελα να προσφέρω στον εαυτό μου την δυνατότητα να μάθει πως να αντιμετωπίζει αρνητικές συμπεριφορές όπως το catcalling ή κάθε είδους βία που βιώνω λόγω του φύλου μου αλλά και να μου εξασφαλίσω τον χώρο να μιλήσω γι’ αυτά. Οι γυναίκες σήμερα μπορεί να έχουμε κατακτήσει ίσα δικαιώματα σε πολλούς τομείς αλλά θεωρώ ότι έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας για ενημέρωση και δράση. Οι συζητήσεις μέσα στην ομάδα είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Αρχικά γιατί γνωρίζω καταπληκτικές γυναίκες και γιατί στην ανταλλαγή των εμπειριών μας βρίσκεται τεράστιος πλούτος. Συνειδητοποίησα τη δύναμη που έχει η ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών».

 

Κάθε μια από τις180 ομάδες που παρακολουθούν το σεμινάριο αποτελείται από μια leader και 25 με 30 συμμετέχουσες. Μια από τις leaders, η Ελένη Σινοπούλου, χειρουργός νευροεπιστήμονας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στο πρόγραμμα γιατί αν και αρχικά ήταν σχεδιασμένο να πραγματοποιηθεί δια ζώσης η συνθήκη της πανδημίας επέβαλλε να γίνει διαδικτυακά. «Για να γίνεις leader πρέπει να παρακολουθήσεις πρώτα εσύ η ίδια το σεμινάριο και στην συνέχεια έμπειρες γυναίκες εξειδικευμένες στο θέμα σε εκπαιδεύουν στο πως θα το μεταδώσεις σωστά στα μέλη της ομάδας σου. Αρχικά το έκανα γιατί ήθελα να βοηθήσω νεότερα από μένα κορίτσια να βρουν το δρόμο τους αλλά δεν φανταζόμουν πόσα τελικά είχα να πάρω και εγώ από όλο αυτό. Έμαθα την αξία του να μπορείς να ζητάς βοήθεια και του να ακούς ουσιαστικά τους άλλους. Μιλώντας με τις γυναίκες της ομάδας μου κατάλαβα πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε για ένα τέτοιο πρόγραμμα. Λαμβάνω μηνύματα που μου λένε πόση δύναμη αντλούν. Βλέπεις μια κοπέλα να ξεκινάμε κλειστή κάμερα και μικρόφωνο και μετά από ένα δύο σεμινάρια την παρακολουθείς να ανοίγει την κάμερα, στην συνέχεια να κάνει κάποια ερώτηση και τέλος να λέει με θάρρος την άποψη της.

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου ιδρύτρια της ΑΜΚΕ yperoxesgynaikes.gr μέντορας και με σημαντικό έργο στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι και αυτή μία από τις leaders του προγράμματος. «Έχω υπάρξει μέντορας σε πολλά προγράμματα όπως και mentee και αυτό που κάθε φορά συνειδητοποιώ είναι ότι ο ρόλος της leader έχει μεγάλη ευθύνη ειδικά όταν καλείται να μιλήσει για τόσο ευαίσθητα θέματα όπως αυτά του Womentors» σημειώνει. Και συνεχίζει. «Μέσα από τα σεμινάρια και την ποικίλη θεματολογία τους, πολλές φορές προβληματίστηκα για πράγματα που θεωρούσα δεδομένα και ένιωσα πραγματικά πιο δυνατή γνωρίζοντας και ακούγοντας από μια επιστημονική ομάδα να παρουσιάζει και να συζητάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες λόγω του φύλου μας. Συνειδητοποίησα πόση δύναμη έχει το να προσεγγίζεις τις γυναίκες και να τις ενημερώνεις πάνω σε θέματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους».

www.womentors.gr | instagram.com/womentors_gr | facebook.com/lambrakisfoundation

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

Διαβάστε το άρθρο της Λουκίας Λυκίδη στο GENeration Woman εδώ.