Οι φορείς

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Το Ίδρυμα Λαμπράκη (www.lrf.gr) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή αποστολή. Με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδας, δραστηριοποιείται σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, όπως είναι η εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, ο πολιτισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Το έργο του Ιδρύματος Λαμπράκη (ΙΛ) περιλαμβάνει
- μελέτες και έρευνες
- δημιουργία πολυμορφικού εκπαιδευτικού υλικού και ελεύθερη διάθεσή του
- εκτενή επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς σε τομείς, όπως η καλλιέργεια της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, η επιχειρηματικότητα, η φιλαναγνωσία, η καλλιέργεια της ενεργού πολιτειότητας και του εθελοντισμού στα σχολεία κ.ά.
- σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης για ενήλικες που βρίσκονται εντός ή εκτός της αγοράς εργασίας
- δράσεις για την εκπαιδευτική ενδυνάμωση και την κοινωνική ένταξη ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
- πιλοτικές παρεμβάσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ανάπτυξης
- δημιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που προάγουν την ατομική και συλλογική πρόοδο, την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη
- διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διαλέξεων
- έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις
- δημιουργία και υποστήριξη δικτύων και κοινοτήτων μάθησης σε εθνική κλίμακα
- δημιουργία και λειτουργία της εκπαιδευτικής πύλης e-paideia (www.e-paideia.org)
- δημιουργία και λειτουργία θεματικών ιστοτόπων.
Από το 1991, που ιδρύθηκε το Ίδρυμα Λαμπράκη έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει επιτυχώς περισσότερα από 130 προγράμματα, τοπικής, εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας. Το έργο του Ιδρύματος αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των δυσπρόσιτων ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Για την υλοποίηση του έργου του το Ίδρυμα αξιοποιεί το εκτενές δίκτυο εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα και συνεργάζεται με έγκυρους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Λαμπράκη συνδέονται άμεσα τόσο με το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο υλοποιούνται, όσο και με την παγκόσμια αγορά. Σε όλα τα προγράμματα λαμβάνεται μέριμνα ώστε να ωφελούνται και άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ κάποιες παρεμβάσεις απευθύνονται εστιασμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά, μακροχρόνια άνεργοι κ.ά.).
Όλα τα προγράμματα του ΙΛ έχουν αξιολογηθεί πάρα πολύ θετικά από εξωτερικούς φορείς (π.χ. πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ά.). Το Ίδρυμα έχει βραβευθεί και αναγνωρισθεί επανειλημμένα για το έργο που προσφέρει.
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κάθε κάτοικος της Ελλάδας αποτελεί δυνητικά ωφελούμενο από το έργο του Ιδρύματος, αφού τα προγράμματά του απευθύνονται σε όλα τα άτομα, από την προσχολική μέχρι την τρίτη ηλικία. Το όφελος προκύπτει είτε από την απευθείας συμμετοχή σε κάποια από τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος είτε από την αξιοποίηση των μορφωτικών και πολιτιστικών πόρων που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Παιδείας στην ανάκαμψη της χώρας μετά την κρίση των τελευταίων ετών, το Ίδρυμα Λαμπράκη επενδύει με έργο στον τομέα της εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης, δίνοντας έμφαση σε τομείς που προάγουν την αειφορία και την κοινωνική συνοχή και πρόοδο, όπως είναι η καλλιέργεια της ενεργού πολιτειότητας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της διαπολιτισμικότητας και η ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
H οργάνωση Αποστολή Άνθρωπος (www.missionanthropos.com) ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά ιατροφαρμακευτικής στήριξης ευάλωτων ομάδων και ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, χωρίς καμία ηλικιακή, φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση. Έχει πραγματοποιήσει τρεις αποστολές στην Αιθιοπία το 2010, 2011, και 2012 και μία στην Τανζανία το 2019, ενώ από το 2012 ξεκίνησε δράσεις στην Ελλάδα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας.
Στην Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα:
- «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» (2012-2017), μέσω του οποίου εμβολιάστηκαν συνολικά 5.707 παιδιά με 19.152 πολυδύναμα εμβόλια που τα προστατεύουν από 42.668 ασθένειες, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», 26 Δήμους πανελλαδικά και 14 ΜΚΟ.
- «Φροντί-ζουμε την Τρίτη Ηλικία» (2018), το οποίο παρείχε πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε 112 ηλικιωμένους φιλοξενούμενους σε 4 Μονάδες Μακροχρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Αττική. Μέσω του προγράμματος καλύφθηκαν οι ιατρικές ανάγκες των ηλικιωμένων, με διενέργεια 930 κλινικών πράξεων και παροχή ιατροφαρμακευτικής αγωγής, ενώ προσφέρθηκαν 123 είδη ιατρικού εξοπλισμού και 100 αναλώσιμα είδη, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων.
Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα
- «Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους» (από το 2013): το μακροβιώτερο πρόγραμμα της οργάνωσης που προσφέρει άμεση και εξατομικευμένη κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών παιδιών και ενηλίκων, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, που δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλο φορέα και παραπέμπονται από δίκτυο 84 συνεργαζόμενων οργανισμών (Κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων και Νοσοκομείων, ΜΚΟ κλπ) από 10 Νομούς πανελλαδικά. Μέχρι και σήμερα έχουν καλυφθεί 2.117 αιτήματα.
- «Χαρί-ζουμε Παιδικά χαμόγελα» (2019-2020), με στόχο την πρόληψη και θεραπεία των οδοντιατρικών αναγκών 500 παιδιών ευπαθών ομάδων που προέρχονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Κοινωφελών Ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών φορέων στον Νομό Αττικής. Το πρόγραμμα προσφέρει διαγνωστικό οδοντιατρικό έλεγχο, πλήρη οδοντιατρική παρέμβαση και θεραπεία και προληπτική οδοντιατρική φροντίδα και αγωγή στοματικής υγείας μέσω ενημέρωσης των παιδιών και των κηδεμόνων τους.
Η οργάνωση έχει υλοποιήσει 48 επιπλέον δράσεις για τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμών ανάλογα με τις ιατροφαρμακευτικές και ανθρωπιστικές ανάγκες που παρουσιάζονται στη χώρα μας, με τη βοήθεια των εθελοντών της και σε συνεργασία με ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών. Μέσα από τις δράσεις αυτές έχουν υποστηριχθεί μέχρι σήμερα γύρω στις 7.000 άνθρωποι οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού σε ιατρικές και κοινωνικές δομές στήριξης Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων,
- δράσεις στήριξης ανηλίκων μέσω προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης και σχολικού εξοπλισμού,
- εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής, οι οποίες αφορούν σε ιατρικές και οδοντιατρικές ανάγκες παιδιών και ενηλίκων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,
- προσφορά εξοπλισμού ιατρικής εκπαίδευσης φοιτητών ιατρικών σχολών.