Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου.
Γυναίκες δυνατές, αδύναμες, γυναίκες που έχουν υποστεί όλων των ειδών κακοποιήσεις, γυναίκες του μόχθου, γυναίκες που τα μάτια τους σε στοιχειώνουν για πάντα, μάνες, αδερφές, σύζυγοι, κόρες, γυναίκες που έχουν χάσει παιδιά, γυναίκες που έχουν μεγαλώσει παιδιά άλλων γυναικών, γυναίκες χωρίς παιδιά, γυναίκες με καρκίνο, γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν με ασθένειες, γυναίκες που έχουν επιβιώσει από πολέμους, γυναίκες επαναστάτριες και μη, γυναίκες ευαίσθητες, δυναμικές, γυναίκες ελεύθερες, γυναίκες του έρωτα, γυναίκες καλλιτέχνιδες, επιστήμονες, ποιήτριες, γυναίκες που κατάφεραν να «βγουν» από το σπίτι τους, γυναίκες με τα όλα τους, γυναίκες σύμβολα, γυναίκες που μας εμπνέουν με κάθε τους βήμα, στάση και πορεία ζωής. Χρόνια σας πολλά γυναικάρες μας.
Ιστορική αναδρομή
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες. Στη συνέχεια, στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης. Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να προωθήσει τα προβλήματα που ζει το γυναικείο φύλο.
Συγκεκριμένα, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διεξήχθη στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη που διαδήλωναν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος. Έμεινε όμως, στην ιστορία ως μια από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες ενώ όταν πρωτοθεσμήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επίσημα το 1893. Εντούτοις, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που πρόσφατα τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.
Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού δικαιώματος, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο των γυναικών.
Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, ωστόσο, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην Ελλάδα, το φεμινιστικό κίνημα εμφανίστηκε το 1868-1870, με τους αγώνες των γυναικών Καλλιρρόης Κεχαγιά – Παρέν και Αιμιλία Κτενά. Σημαντικοί σταθμοί στην προσπάθεια αυτή είναι το έτος 1893 και 1894, όπου γράφτηκαν στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο της Αθήνας οι πρώτες φοιτήτριες και το 1912, που ψηφίστηκε ο νόμος «Περί εργασίας γυναικών και ανηλίκων», με το οποίο επιτράπηκε στις γυναίκες να μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες πανταχού παρούσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού αφού αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Αρκετές έχουν ακόμη, πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό επίσης, με τα συνεχόμενα lockdown, παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων ενώ θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν θα δηλώσει την παρουσία της της μέσω βιντεομηνύματος.
Womentors και γυναικεία ενδυνάμωση
Ο δείκτης ισότητας φύλων τα τελευταία 10 χρόνια κατατάσσει την χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο το χάσμα αμοιβής για ίση εργασία είναι υψηλό, η πρόσβαση γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων περιορισμένη, η εργασία χαμηλότερη από την ανδρική και με δυσμενέστερους όρους, η φροντίδα του σπιτιού και των οικείων βαρύνει δυσανάλογα τη γυναίκα, αλλά κυρίως η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να επικρατεί μέχρι σήμερα αποτρέποντας την ισχυροποίηση της θέσης της μέσα στην κοινωνία, καθημερινά.
Η παραπάνω πραγματικότητα, δυστυχώς αντιβαίνει με το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «’Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». Εν όψει της μέρας μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα και κυρίως, την ισότητα των γυναικών στις 4 Μαρτίου 13:00-14:00 διεξήχθη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των WOMENTORS.
Συγκεκριμένα, το WOMENTORS αποτελεί ένα δωρεάν πρόγραμμα που στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων γυναικών σε όλη την Ελλάδα μέσω εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση προκειμένου να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο/πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους.
Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μέσω της πλατφόρμας του zoom μίλησαν οι συντελεστές του προγράμματος αλλά και νέες γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν ως leaders για να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν άλλες νέες γυναίκες.
Ρόλος και δράση των WOMENTORS
177 νέες εκπαιδεύονται ως leaders, καλούνται να ξεπεράσουν τα στερεότυπα φύλου που περνούσαν ανέκαθεν στην κοινωνία και αναλαμβάνουν τον Νοέμβριο του 2020 ηγετική δράση, οργανώνοντας μέσα σε 2 έτη σειρά σεμιναρίων ενδυνάμωσης για 50 νέες γυναίκες η καθεμία. Σε όλη την Ελλάδα δημιουργείται έτσι, ένα πανελλαδικό δίκτυο 9.000 γυναικών 18-35 ετών που συμμετέχουν σε δράσεις ολιστικής ενδυνάμωσης. Συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο αναλαμβάνουν 28 γυναίκες με γνώσεις ενδυνάμωσης όπου ο ρόλος τους σε αυτό το πρωτοπόρο πρόγραμμα σχετίζεται με την επιμόρφωση των leaders, την καθοδήγησή τους σε θέματα μεθοδολογίας και οργάνωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να διοργανώσουν μόνες τους τα σεμινάρια ενδυνάμωσης των γυναικών των ομάδων τους, με βιωματικές και εργαστηριακές δραστηριότητες.
Η εκπαίδευση των leaders διαρκεί έως τον Απρίλιο του 2021 και περιλαμβάνει 12 εξ αποστάσεως σεμινάρια βιωματικού και συμμετοχικού χαρακτήρα, διάρκειας 3 ωρών για να αποκτήσουν ικανότητες και πρόσβαση σε γνώσεις, δίκτυα και υπηρεσίες. Όλα αυτά έχουν ως απόρροια τον καλύτερο έλεγχο στη ζωή τους, την λήψη σημαντικών αποφάσεων που τις αφορούν και τις οδηγούν σε στρατηγικές επιλογές.
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων υπάρχει δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με γυναίκες μέντορες, θα προβάλλονται θετικά γυναικεία πρότυπα μέσω βίντεο (ασύγχρονα) σε 35.000 γυναίκες κάθε ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα διεξαχθεί και ενδοσχολική ενημέρωση σε 4.000 κορίτσια και ισάριθμα αγόρια ηλικίας 12-18.
Mέλη και Φορείς των WOMENTORS
Η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου αποτελεί την εμπνεύστρια και σχεδιάστρια του WOMENTORS, του οποίου έχει τη συνολική ευθύνη. Μια γυναίκα εμπειρογνώμων της εκπαίδευσης με πλούσια εμπειρία διοίκησης, σχεδιασμού, αξιολόγησης και με κοινωφελή προσανατολισμό. Μέλη με σημαντική ισχύ και δράση της επιστημονικής ομάδας αποτελούν οι γυναίκες: η Υπατία Δούση – Αναγνωστοπούλου, η Κάλλια Κουνενού, η Νατάσα Μαρτσέκη, η Κλειώ Μαυραγάνη, η Ουρανία-Καρολίνα Κολιοπούλου, η Ευγενία Πανταζή, η Αγγελική Κοσμοπούλου, η Βάλια Περπινιά, η Πολυξένη Καραβίτου και η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου. Η Μαρία Μαργούδη ούσα Διαχειρίστρια Προγραμμάτων και Επιστημονική Συνεργάτης του Ιδρύματος Λαμπράκη, ενώ η Αναστασία Κάλου, η Δήμητρα Παπαγεωργοπούλου, η Μαρία Ξανθοπούλου και η Μαριλιάνα Ζάκκα αποτελούν την διαχειριστική ομάδα.
Χρηματοδότηση του προγράμματος
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος». Το Ίδρυμα Λαμπράκη, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή αποστολή, αναλαμβάνει τη δημιουργία και εφαρμογή βιώσιμου μοντέλου πολλαπλασιαστικής ενδυνάμωσης και συνηγορίας, την ενδυνάμωση των γυναικών, την οργάνωση, διαχείριση, επιστημονική πλαισίωση και υλοποίηση του έργου και την επικοινωνία ενώ η οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος» έχει επιμεληθεί την ενδυνάμωση και επιστημονική πλαισίωση σε θέματα υγείας.
Σεμινάρια WOMENTORS
Προσφέρονται σταδιακά, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, online διαδραστικά σεμινάρια, το καθένα από τα οποία έχει διάρκεια 3 ωρών περίπου. Με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 δια ζώσης και εξ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα σεμινάρια ενδυνάμωσης γυναικών θα εξελιχθούν σε 4 θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν: 1ο την εκπαίδευση νέων γυναικών με σκοπό την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τα δικαιώματά τους, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τους μηχανισμούς και τις δομές προάσπισής τους, την ικανότητά τους για συνηγορία, 2ο την ενδυνάμωση, ενημέρωση και εκπαίδευση νέων γυναικών για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης και της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, 3ο την εκπαίδευση για την οικονομική ενδυνάμωση των νέων γυναικών με στόχο την ενίσχυση του
επαγγελματικού/επιχειρηματικού τομέα, 4ο την εκπαίδευση για την οικονομική ενδυνάμωση τους με στόχο την επίτευξη ίσης αμοιβής για ίση εργασία, την προστασία της μητρότητας αλλά και τη μη ανακοπή ή επιβράδυνση της επαγγελματικής πορείας και δυναμικής της γυναίκας εξαιτίας της μητρότητας.
Εν όψει των δύσκολών συνθηκών και προκλήσεων της πανδημίας, οι αρμόδιες υπεύθυνες WOMENTORS κλήθηκαν να βρουν νέες λύσεις στις βιωματικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων προκειμένου να πραγματοποιηθούν ακόμη και εξ αποστάσεως και να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων γυναικών. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη με τεράστια επιτυχία και συμμετοχή ωστόσο, δίνεται ακόμη η ευκαιρία σε νέες γυναίκες που θέλουν τόσο να συμμετάσχουν ή να εκπαιδευτούν ως leaders να επικοινωνήσουν με τους φορείς του προγράμματος και να ενταχθούν σε αυτό.
Στόχος του προγράμματος
Στόχος αποτελεί η ενδυνάμωση νέων γυναικών και η δημιουργία δικτύου γυναικών που θα ασκούν δια βίου και αυτόνομα συνηγορία για τα δικαιώματα της γυναίκας.
Συγκεκριμένα, οι 9.000 γυναίκες που θα ωφεληθούν από τις δράσεις εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης αναμένεται να:
- γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τα δεδομένα σχετικά με τις διακρίσεις κατά των γυναικών
- προασπίζονται τα δικαιώματά τους και αξιοποιούν υφιστάμενους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και νομοθεσία
- ασκούν συνηγορία για τις ανάγκες των γυναικών
- αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης γυναικών
- εισέλθουν ισότιμα με τους άντρες στην αγορά εργασίας
- διεκδικούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα
- αξιοποιούν πλήρως τις ικανότητες και τη δυναμική τους για επαγγελματική ανέλιξη
- διεκδικούν ίση αμοιβή για ίση εργασία
- διαπραγματευτούν τους ρόλους στο σπίτι με ίσους όρους
- επιδείξουν μηδενική ανοχή στη βία
- φροντίζουν για την καλή ψυχική και σωματική τους υγεία
- μεγαλώνουν τα παιδιά τους απαλλαγμένα από στερεότυπα φύλου.
Οι 177 γυναίκες που εκπαιδεύονται μέχρι στιγμής ως Leaders αναμένεται να δραστηριοποιηθούν ηγετικά στον χώρο ισότητας φύλων, ενώ οι τουλάχιστον 35.000 που θα δουν τα βίντεο παρουσίασης θετικών γυναικείων προτύπων να θέσουν υψηλότερους επαγγελματικούς στόχους και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους.
Ματιές γυναικών
«Το ήξερες ότι η διεκδικητική συμπεριφορά είναι διαφορετική από την επιθετική;» «Το ξέρεις ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, αλλά με χειρότερη υγεία τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, σε σχέση με αυτούς;» «Το ξέρεις ότι μπορείς να συμμετάσχεις στην πολιτική ζωή, χωρίς να κατέχεις πολιτικό αξίωμα;». Αν όχι θα τα μάθεις, θα εκπαιδευτείς. «Σου έχουν πει ποτέ ‘Γυναίκες … πάντα γκρινιάρες;’» αναφέρει η κα Νατάσα Μαρτσέκη. H δική μου απάντηση είναι ναι, ίσως και των περισσότερων θα έλεγα. «Σε έχουν στοχοποιήσει στη δουλειά, στο δρόμο, σου έχουν βάλει μια ταμπέλα παντού γιατί είσαι απλά γυναίκα, έχεις φοβηθεί να γυρίσεις σπίτι σου χωρίς το κλειδί στο χέρι»; Δεν θα επεκταθώ παρακάτω γιατί κάποιες φορές πονάει περισσότερο. Και αν κάποιοι άνδρες ή ακόμη και γυναίκες, πολεμούν το φεμινισμό από την αρχή του λόγω «φόβου» κ.ά καθώς, και την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων που είναι θεσμοθετημένοι ήδη από τα συντάγματα της ΕΕ θα απαντώ «Η γνώση είναι το παν, η γνώση σου ανοίγει φτερά, η γνώση σε κάνει να θέλεις να διεκδικήσεις, να δεις και να ζήσεις όσα σου ανήκουν δικαιωματικά. Στόχος όλων μας είναι μέσω ανάλογων προγραμμάτων να δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα και εφόδια στις νέες γυναίκες, ώστε να εξελίσσονται δυναμικά και ολιστικά στη συνέχεια μόνες, να αναλάβουμε στην κοινωνία και τη ζωή μας τους ρόλους που εμείς επιθυμούμε. Είμαστε πια ενωμένες, γνωρίζουμε και θα μαθαίνουμε για όλες εμάς».
Η κα Ανθοπούλου με στοίχειωσε «Το ξέρεις ότι αν θέλεις να αλλάξεις αυτά που σε ενοχλούν γύρω σου, δεν έχεις παρά να αναλάβεις πρωτοβουλία και δράση παρακινώντας άλλους; Μπορείς εσύ να κάνεις την διαφορά». Γίνε και εσύ μια WOMENTOR που θα ενημερωθεί για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες της, θα μάθει να τα διεκδικεί παντός καιρού και συνθηκών, να θέτει συγκεκριμένους στόχους και να αγωνίζεται για την ισότητα της. Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, είναι δικαίωμα όλων μας. Άλλωστε «μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουμε μια μάχη περισσότερες από μια φορές για να την κερδίσουμε» σύμφωνα με την αείμνηστη Margharet Thatcher.
Διαβάστε το άρθρο της Μαριάννας Μανωλοπούλου στο Lay-out.gr εδώ.