Η εποχή μας, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, συνεχίζει, δυστυχώς, να ταλανίζεται και από προβλήματα κοινωνικής παθογένειας. Μεταξύ των διαφόρων σοβαρών προβλημάτων που ανακύπτουν βρίσκονται και οι αμέτρητες ιστορίες γυναικών που εξακολουθούν να πλήττονται από σεξιστικές συμπεριφορές. Κακοποιητικές σχέσεις, εργασιακή εκμετάλλευση, υπονόμευση και υποβάθμιση της φύσης, των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων τους είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά.
Επιχειρώντας μια σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, αντιλαμβανόμαστε ότι η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή έχει επιτύχει σημαντικές αξιώσεις σε ζητήματα που συνδέονται, για παράδειγμα, με την επαγγελματική της απασχόληση ή τη συμμετοχή στην πολιτική, αλλά τα δικαιώματά της και οι πολλαπλοί της ρόλοι παραβιάζονται διηνεκώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια απόφαση που γυρνά τις Η.Π.Α. τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω και δίνει μια γερή γροθιά στο στομάχι όσων για χρόνια μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το παρόν γεγονός, λοιπόν, δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όσους/ες υπερασπίζονται την άποψη ότι οι γυναίκες του 21ου αιώνα δεν βιώνουν όσα βίωναν γυναίκες παλαιότερων εποχών. Σίγουρα, διάφορες διεκδικήσεις επιτυγχάνονται καθημερινά, αλλά οι νομικές θεσπίσεις δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τη ρεαλιστική πραγματικότητα. Μπορεί, δηλαδή, το προηγούμενο παράδειγμα να αφορά την Αμερική, αλλά, ας αναρωτηθούμε, πόσες γυναίκες στερούνται θέσεις εργασίας, επειδή, κατά τις συνεντεύξεις τους, απαντούν καταφατικά στην ερώτηση που σχετίζεται με το αν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά; Πόσες γυναικοκτονίες έχουν λάβει χώρα στην ελληνική επικράτεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο; Πόσο πίσω βρισκόμαστε συγκριτικά με άλλες χώρες στις υψηλόβαθμες εταιρικές θέσεις που καταλαμβάνονται από γυναίκες; Η γυναίκα, λοιπόν, δεν χρειάζεται ενδυνάμωση, επειδή είναι μια αδύναμη οντότητα· η ενδυνάμωσή της έρχεται ως απάντηση στις ανισότητες.
Η απάντηση αυτή έρχεται να δοθεί από το δωρεάν πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών Womentors (ηλικίας 18-35 ετών), το οποίο αποτελεί ένα πρόγραμμα-σταθμό στις προσπάθειες της ενημέρωσης, της εμψύχωσης και της γενικότερης ενδυνάμωσης των γυναικών. Εξετάζει θεματικές που αφορούν την αντιμετώπιση της γυναίκας βάσει στερεοτύπων, τις έμφυλες διακρίσεις, την υγεία της γυναίκας, την καλλιέργεια των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων της, τη γυναίκα στην πολιτική και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και διάφορες άλλες πτυχές των ρόλων και των ταυτοτήτων της γυναίκας του σήμερα.
Όπως αναφέρεται και στην επίσημη σελίδα του προγράμματος «το έργο WOMENTORS τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την “Αποστολή Άνθρωπος”. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow».
«Η χρηματοδοτική ευκαιρία για το εγχείρημα του προγράμματος Womentors ήρθε το 2019, συμπτωματικά κάποιους μήνες μετά ξεκίνησε το #MeToo στην Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα οι γυναικοκτονίες η μία μετά την άλλη», αναφέρει η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, καθιστώντας το πρόγραμμα πιο αναγκαίο και επίκαιρο από ποτέ. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, με τον πρώτο σεμιναριακό κύκλο να λαμβάνει χώρα αποκλειστικά διαδικτυακά εξαιτίας των πρωτοφανών υγειονομικών συνθηκών του COVID-19, ενώ ο δεύτερος που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2021, επέτρεψε να πραγματοποιηθούν ορισμένα σεμινάρια και δια ζώσης την περίοδο της άνοιξης, σε περίπου 15 πόλεις της χώρας μας.
Οι διαδικτυακοί κύκλοι αποτελούνται από μία σειρά 10 δωρεάν σεμιναρίων με μέση διάρκεια τις 3 ώρες και περιλαμβάνουν βιντεο-αφηγήσεις από ειδικούς στο εκάστοτε θέμα που πραγματεύεται κάθε σεμινάριο. Παρακολουθούνται στην ολομέλεια των συνεδριάσεων. Η συμβολή των επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και όλων των υπόλοιπων ατόμων που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα είναι υψίστης σημασίας, καθώς τα θέματα πλαισιώνονται από την εξειδικευμένη και στοχευμένη ματιά των ειδικών, ενώ, ταυτόχρονα, οι συμμετέχουσες ενθαρρύνονται και εξελίσσονται μέσω αυτών.
Ακόμα, κατά τη διάρκεια κάθε σεμιναρίου πραγματοποιούνται βιωματικές δραστηριότητες σε επιμέρους «διαδικτυακά δωμάτια», όπου κάθε leader εκπονεί τις δραστηριότητες μαζί με την ομάδα των «Νέων Γυναικών» της. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχουσών και των leaders τους, που, φυσικά, δεν στέκονται μόνο στην εκπόνηση των τυπικών υποχρεώσεών τους. Εκπαιδεύονται συνεχώς πάνω σε ζητήματα mentoring, επιχειρηματικότητας, ηγεσίας και συνεργασίας, διαχειρίζονται μαζί με τις περιφερειακές συντονίστριες τα διαδικαστικά ζητήματα του προγράμματος, ενώ, παράλληλα, επενδύουν τον χρόνο τους, αναπτύσσουν προσωπικές σχέσεις με τις συμμετέχουσες, τις βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους, τις συμβουλεύουν, προωθούν τις ιδέες τους και, γενικότερα, λειτουργούν στο πλαίσιο ενός πανελλήνιου δικτύου ενδυνάμωσης εντός του οποίου ενδυναμώνουν και ενδυναμώνονται.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο απαρτίζεται από πληθώρα ατόμων πίσω από αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπό την καθοδήγηση 25 περιφερειακών συντονιστριών συνεργάζονται 177 leaders. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών υλοποίησής του έχουν ενδυναμωθεί μέσω αυτού περισσότερες από 11.000 γυναίκες πανελλαδικά, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 9.000 γυναικών.
Τα νούμερα μπορεί να σας λένε πολλά ή η ποσότητα να μην αντικατοπτρίζει όλη την ποιοτική αλήθεια πίσω από την συνολική δουλειά, το μεράκι, το θάρρος και την συνεργασία όλων των ατόμων στο πρόγραμμα. Αξίζει, ωστόσο, αν είστε ή γνωρίζετε κάποια νέα γυναίκα ηλικίας 18-35 ετών, να ρίξετε μια ματιά στην αίτηση συμμετοχής για τον 3ο κύκλο σεμιναρίων που θα ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος και τα σεμινάρια του οποίου θα προσφέρονται στις Νέες Γυναίκες, είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης, ανάλογα με το τι επιθυμούν και εξυπηρετεί την τόσο γρήγορη, απαιτητική και γεμάτη καθημερινότητα μιας σύγχρονης γυναίκας.
Πηγή: OFFLINE POST – Κατερίνα Σφυράκη