Η αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει το WOMENTORS στην ελληνική κοινωνία συνεχίζεται με την ανάδειξη του Ιδρύματος Λαμπράκη στους ΧΡΥΣΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ των Education Leaders Awards. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Λαμπράκη, με εταίρο την οργάνωση “Αποστολή Άνθρωπος” έλαβαν το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων».

 

Η Βιβή Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, η οποία σχεδίασε το WOMENTORS και συντονίζει την υλοποίησή του παρέλαβε χθες το βραβείο κατά τη διάρκεια κλειστής τελετής απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Όπως δήλωσε η εμπνεύστρια του πανελλαδικού αυτού προγράμματος ενδυνάμωσης 9.000 γυναικών, «H διάκριση αυτή τιμά το Ίδρυμα Λαμπράκη και την Αποστολή Άνθρωπος, που είναι ο εταίρος μας στο έργο αυτό για θέματα υγείας. Eπιπλέον, αποτελεί τιμή για το πρόγραμμα Active Citizens Fund, των EEA Grants, του οποίου διαχειριστές επιχορήγησης είναι στην Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Χωρίς την υποστήριξη του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) δεν θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε σήμερα εδώ τη συγκεκριμένη επιτυχία. Πάνω από όλα όμως αποτελεί αυτή η βράβευση αναγνώριση του έργου όλων όσων συνεργάστηκαν για να γίνει το WOMENTORS πραγματικότητα. Aνάμεσα στα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του WOMENTORS, εκείνα που νομίζω ότι το ανέδειξαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι α) το ότι κάνει την ηγεσία πράξη, β) το ότι καλλιεργεί ένα πολύ ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γ) το ότι απευθύνεται μαζικά στις νέες γυναίκες, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία τους. Το πρόγραμμα διαφοροποιείται από άλλα που καλλιεργούν την ηγεσία, καθώς δεν μένει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά αναθέτει σε νέες γυναίκες με πολύ διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες από νωρίς ηγετικό ρόλο και ευθύνες μέσα σε ένα πανελλαδικό δίκτυο, προσφέροντάς τους βέβαια το απαραίτητο υποστηρικτικό πλαίσιο. Το WOMENTORS καλλιεργεί ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και προσόντων – ενδεικτικά ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, στοχοθεσία, ηγεσία, διαχείριση ομάδας, συνεργασία, επικοινωνία, διαπραγμάτευση, παρρησία, επιχειρηματική σκέψη κ.ά. – και προσεγγίζει θέματα που συνδέονται με τη ζωή, όπως είναι η εναρμόνιση προσωπικού-επαγγελματικού χρόνου, τα στερεότυπα φύλου, η βία και η στοχοποίηση της γυναίκας, η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων κ.ά. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που στη μέχρι τώρα εκπαιδευτική ή ευρύτερα μαθησιακή πορεία τους δεν είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα θέματα αυτά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που τους προσφέρουμε. Στο WOMENTORS συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν δημιουργικά στην ίδια ομάδα η νευροεπιστήμων από το Silicon Valley με την νέα γυναίκα που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο σχολείο. Το WOMENTORS είναι ένα περιβάλλον προσωπικής ανάπτυξης και το ονομάζω περιβάλλον, διότι πλέον έχει λάβει χαρακτηριστικά πανελλαδικού δικτύου.

 

Η βράβευση αυτή ανήκει σε όλες όσες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όμως θα ήθελα να την αφιερώσω στις leaders μας, με την ευχή στη ζωή τους να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους σε δημιουργικά και αναπτυξιακά μονοπάτια και να έρθει η ώρα που θα κρατήσουν κι εκείνες στα χέρια τους ένα βραβείο για  Leaders.»