Συχνές ερωτήσεις για Όλες τις Νέες Γυναίκες

Title

Text

Πόσα σεμινάρια ενδυνάμωσης προσφέρει το πρόγραμμα και τι διάρκεια έχουν;

Το WOMENTORS σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία σειρά 4 μεγάλων, θεματικών σεμιναρίων διάρκειας 8 ωρών το καθένα. Στις νέες γυναίκες που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22, τα σεμινάρια αυτά θα προσφερθούν σε 4 δια ζώσης ημερίδες, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες που υπαγορεύει η πανδημία.

Λόγω της πορείας της πανδημίας έγιναν προσαρμογές στην υλοποίηση των σεμιναρίων ενδυνάμωσης και θα ξεκινήσουν να προσφέρονται όπως και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως και για το σκοπό αυτό επιμερίστηκαν σε 10 διαδικτυακά σεμινάρια διάρκειας 2-3 ωρών το καθένα.

Ποια είναι η θεματολογία των σεμιναρίων ενδυνάμωσης;

Τα σεμινάρια ενδυνάμωσης γυναικών που θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας για την ακαδημαική χρονιά 2020-21, και θα εξελίσσονται σε 4 θεματικές ως εξής:

Σεμινάριο Α: Εκπαίδευση νέων γυναικών με σκοπό την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τα δικαιώματά τους, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τους μηχανισμούς και τις δομές προάσπισής τους και την ικανότητά τους για συνηγορία.

Σεμινάριο Β: Ενδυνάμωση, ενημέρωση και εκπαίδευση νέων γυναικών για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης και της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Σεμινάριο Γ: Εκπαίδευση για την οικονομική ενδυνάμωση των νέων γυναικών με στόχο: α) την καλλιέργεια της επιχειρηματικής τους σκέψης, β) την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων και σε υψηλόβαθμες θέσεις και γ) την εναρμόνιση επαγγελματικού και προσωπικού/οικογενειακού χρόνου.

Σεμινάριο Δ: Εκπαίδευση για την οικονομική ενδυνάμωση των νέων γυναικών με στόχο: α) την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, β) την επίτευξη του στόχου ίσης αμοιβής για ίση εργασία και γ) την προστασία της μητρότητας, αλλά και τη μη ανακοπή ή επιβράδυνση της επαγγελματικής πορείας και δυναμικής της γυναίκας εξαιτίας της μητρότητας.

Είμαι νέα γυναίκα, ηλικίας 18-35 ετών, αλλά δεν είμαι φοιτήτρια. Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Ναι, μπορείς. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 18-35 ετών (φοιτήτριες και μη).

Είμαι νέα γυναίκα με αναπηρία. Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Αν είσαι γυναίκα ηλικίας 18-35 ετών μπορείς να συμμετέχεις.

Γνωρίζω μια νέα γυναίκα, ηλικίας 18-35 ετών, που ζει στην Ελλάδα και η μητρική της γλώσσα δεν είναι η ελληνική. Μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα;

Αν μιλά ελληνικά ή αγγλικά, ας επικοινωνήσει εκείνη μαζί μας στέλνοντας ένα email στο info@womentors.gr. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ενδυνάμωση σε γλώσσες άλλες από την ελληνική, όμως είναι δυνατό να βρούμε κάποια λύση -ιδιαίτερα αν υπάρξει σημαντική ζήτηση- ή να μπορέσουμε να την παραπέμψουμε αλλού.

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας προσφέρεται το πρόγραμμα;

Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 το πρόγραμμα προσφέρθηκε λόγω της πανδημίας εξ αποστάσεως σε όλη την Ελλάδα.

Το 2021-22, λόγω της πορείας της πανδημίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να προσφέρεται και πάλι εξ αποστάσεως μέσα από μια σειρά 10 online σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Ιούνιο 2022.

Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν στη διάρκεια της χρονιάς, το πρόγραμμα θα προσφερθεί και δια ζώσης στις εξής πόλεις: Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλος, Ρόδος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Ζάκυνθος. Μπορείς να τις δεις και στον χάρτη.

Είμαι νέα γυναίκα, ηλικίας 18-35 ετών και στην πόλη όπου ζω δεν προσφέρεται το πρόγραμμα. Μπορώ να το παρακολουθήσω;

Η φύση του προγράμματος είναι τέτοια που είναι καλύτερα να συμμετέχει κανείς δια ζώσης. Για τον λόγο αυτό προσφέρουμε περισσότερα από 1.400 σεμινάρια σε 14 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

Για όσες νέες γυναίκες δεν κατοικούν σε μία από τις παραπάνω πόλεις θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλα τα σεμινάρια διαδικτυακά κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22. 

Τι προσόντα πρέπει να έχω για να συμμετέχω στα σεμινάρια ενδυνάμωσης που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μου;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι γυναίκα 18-35 ετών. Τα υπόλοιπα προσόντα σου δεν έχουν σημασία για τη συμμετοχή σου.

Το ηλικιακό όριο συνδέεται μόνο με το περιεχόμενο των σεμιναρίων, τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να απευθύνονται σε γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της πορείας τους στη ζωή.

Πώς γίνεται η επιλογή των υποψηφίων για τα σεμινάρια;

Γίνεται βάσει της σειράς προτεραιότητας κατά τη δήλωση συμμετοχής και σε συνδυασμό με τον προκαθορισμένο στόχο του προγράμματος για συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού γυναικών ανά πόλη.

Υπάρχει κάποια χρέωση για τη συμμετοχή στα σεμινάρια;

Όχι, τα σεμινάρια ενδυνάμωσης προσφέρονται δωρεάν.

Πότε και πού θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια;

Κάθε Leader επιλέγει τις ημερομηνίες και ώρες των σεμιναρίων της ομάδας της ελεύθερα, αλλά πάντως λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα της πλειονότητας των νέων γυναικών που θα συμμετέχουν (π.χ. μαθήματα, εξετάσεις κ.λπ.). Οι ημέρες και ώρες των σεμιναρίων θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της ομάδας στην οποία θα ενταχθείτε, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τα προγράμματα όλων των μελών της.

Συνολικά, στο δια ζώσης σενάριο θα πραγματοποιηθούν 4 ημερίδες στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και στο διαδικτυακό σενάριο θα πραγματοποιούνται 1-2 σεμινάρια το μήνα μέσω πλατφόρμας εξ αποστάσεως επικοινωνίας.

Μπορώ να επιλέξω σε ποιο ή ποια από τα σεμινάρια ενδυνάμωσης θα συμμετάσχω ή είναι υποχρεωτικό να τα παρακολουθήσω όλα;

Στόχος του WOMENTORS είναι να προσφέρει συνολική ενδυνάμωση σε νέες γυναίκες και όχι να εστιάσει σε έναν συγκεκριμένο τομέα (π.χ. μόνο οικονομική ενδυνάμωση, μόνο επιχειρηματικότητα, μόνο πρόσβαση σε θέσεις εξουσίας, μόνο καταπολέμηση βίας, μόνο εξισορρόπηση επαγγελματικού-προσωπικού χρόνου κ.λπ.).  Επειδή θέλουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των στερεοτύπων και διακρίσεων που συνδέονται με το φύλο, είναι σημαντικό να συμμετάσχεις σε όλα τα σεμινάρια και δεν υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθήσεις μόνο εκείνα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.

Η βεβαίωση που θα λάβεις στο τέλος αφορά όλα τα σεμινάρια και δεν είναι δυνατό να λάβεις διακριτά για το καθένα. Επιπλέον, θα τη λάβεις μόνο εφόσον παρακολουθήσεις όλα τα σεμινάρια σε όλη τους τη διάρκεια.

Ως μία από τις συμμετέχουσες στα σεμινάρια ενδυνάμωσης θα χρειαστεί να κάνω κάποια εργασία;

Στη διάρκεια των σεμιναρίων θα κληθείς να συμμετάσχεις σε δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται επί τόπου σε συνεργασία με άλλες νέες γυναίκες. Επιπλέον είναι δυνατό να σου ζητηθεί να συμμετέχεις σε μια ομαδική εργασία που θα αναλάβεις να ετοιμάσεις μέσα σε ελάχιστο διάστημα ενός μηνός.

Ποιο θα είναι για μένα το όφελος από την παρακολούθηση των σεμιναρίων ενδυνάμωσης;

Θα ενεργοποιήσεις δυνάμεις, θα αναπτύξεις ικανότητες και θα αποκτήσεις πρόσβαση σε γνώσεις, πληροφορίες, δίκτυα και υπηρεσίες, ώστε να μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο της ζωής σου, να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις που σε αφορούν και να κάνεις στρατηγικές επιλογές.

Με την ολοκλήρωση της συμμετοχής σου σε όλα τα σεμινάρια αναμένεται να είσαι σε θέση να:

 • γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και τα δεδομένα σχετικά με τις διακρίσεις κατά των γυναικών
 • προασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και αξιοποιείς υφιστάμενους υποστηρικτικούς μηχανισμούς & νομοθεσία
 • εισέλθεις ισότιμα με τους άντρες στην αγορά εργασίας
 • διεκδικείς γόνιμα και αποτελεσματικά τα επαγγελματικά σου δικαιώματα
 • αξιοποιείς πλήρως τις ικανότητες και τη δυναμική σου για επαγγελματική ανέλιξη
 • διεκδικείς ίση αμοιβή για ίση και ίδια εργασία
 • διαπραγματευτείς τους ρόλους στο σπίτι με ίσους όρους
 • επιδείξεις μηδενική ανοχή στη βία
 • φροντίζεις για την καλή ψυχική και σωματική σου υγεία
 • μεγαλώσεις τα παιδιά σου απαλλαγμένα από στερεότυπα φύλου
 • συμβουλεύσεις και υποστηρίξεις άλλες γυναίκες που βιώνουν ανισότητες ή/και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους εξαιτίας υφιστάμενων διακρίσεων και στερεοτύπων.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή σου, η αυτό-αποτελεσματικότητά σου, και η ικανότητά σου να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους άλλους ενώ θα αναπτύξεις μία σειρά από ικανότητες (soft skills) που θα σου χρησιμεύσουν σε πολλούς τομείς της ζωή σου.

Θα πάρω πιστοποίηση αν παρακολουθήσω όλα τα σεμινάρια ενδυνάμωσης;

Θα λάβεις από το Ίδρυμα Λαμπράκη μία βεβαίωση ολοκλήρωσης της σειράς όλων των σεμιναρίων ενδυνάμωσης. Η βεβαίωση αυτή θα συνοδεύεται από μία περιγραφή του περιεχομένου των σεμιναρίων και των γνώσεων και ικανοτήτων που καλλιέργησες συμμετέχοντας σε αυτά.

Η πιστοποίηση δίνεται μόνο στις Leaders, καθώς αυτές εκπαιδεύονται και εξασκούνται επί 2ετία σε θέματα ενδυνάμωσης νέων γυναικών.

Ήθελα να υποβάλω αίτηση για να γίνω Leader όμως δεν πρόλαβα. Μπορώ να γίνω τώρα;

Οι Leaders επιλέγονται μόνο στην αρχή του έργου, το καλοκαίρι του 2020.

Αν ολοκληρώσεις τη σειρά όλων των σεμιναρίων ενδυνάμωσης και ενδιαφέρεσαι να αναλάβεις ρόλο Leader, μπορείς να το δηλώσεις στη Συντονίστρια-Σύμβουλο της περιοχής σου, την οποία θα γνωρίσεις στα σεμινάρια και εκείνη θα σε φέρει σε επαφή με την Ομάδα Διαχείρισης του WOMENTORS ώστε να εγγραφείς σε ειδικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των Leaders.

Αφού ολοκληρώσεις αυτήν την εκπαίδευση, θα πρέπει να οργανώσεις επί 2 συνεχείς χρονιές μία σειρά σεμιναρίων ενδυνάμωσης (ίδια με αυτά που παρακολούθησες εσύ), τα οποία θα παρακολουθήσουν 25 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών τον κάθε χρόνο. Δηλαδή, συνολικά σε διάστημα 2 ετών θα πρέπει να πραγματοποιήσεις σεμινάρια προς 50 γυναίκες.

Εφόσον πραγματοποιήσεις όλα τα παραπάνω με συνέπεια, θα πιστοποιηθείς ως Leader.

Τι θα γίνει αν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 δεν μπορέσουν να γίνουν τα προγραμματισμένα σεμινάρια;

Η φύση του προγράμματος είναι τέτοια που είναι καλύτερα τα σεμινάρια να πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Επιπλέον, η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ευνοεί την ανάπτυξη διαλόγου και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων νέων γυναικών. Όπως όμως όλες γνωρίζουμε, είναι δυνατό τόσο η εκπαίδευση και ενδυνάμωση, όσο και η δικτύωση να επιτευχθούν εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Συνεπώς, σε περίπτωση που η ανάγκη προστασίας της υγείας της καθεμιάς μας, αλλά και της δημόσιας υγείας το επιβάλει, θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα σεμινάρια εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του WOMENTORS. Για τον σκοπό αυτό θα έχεις εγκαίρως  στη διάθεσή σου όλες τις απαραίτητες οδηγίες.