Συχνές ερωτήσεις για Leaders

Title

Text

Είμαι φοιτήτρια και ενδιαφέρομαι να αναλάβω ρόλο Leader στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών WOMENTORS. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει μέχρι τις 30 Ιουλίου 2020 να υποβάλεις την αίτησή σου online. Όπως θα διαβάσεις στις σχετικές οδηγίες, θα χρειαστεί να μας στείλεις το βιογραφικό σου, συνοδευόμενο από ένα 3λεπτο βίντεο όπου θα απαντάς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Αν αναλάβω ρόλο Leader τι θα πρέπει να κάνω;

Πρέπει να συμμετάσχεις στην εκπαίδευση των Leaders, στη συνέχεια να συμμετάσχεις στην εξ αποστάσεως διαδικασία εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης και τέλος να οργανώσεις επί δύο συνεχείς χρονιές (και συγκεκριμένα κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2020-21 και 2021-22) μία σειρά σεμιναρίων ενδυνάμωσης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 25 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών τον κάθε χρόνο. Δηλαδή, συνολικά σε διάστημα δύο ετών θα πρέπει να πραγματοποιήσεις σεμινάρια προς 50 γυναίκες.

Διάβασε τις επόμενες τρεις ερωτήσεις για να ενημερωθείς για τις προσαρμογές που έγιναν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 λόγω της πανδημίας.

Πώς θα προσφέρουν οι Leaders τα σεμινάριά τους φέτος που υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας;

Κάθε Leader αναλαμβάνει να προσφέρει μία σειρά σεμιναρίων σε 25 γυναίκες τον χρόνο επί 2 χρόνια. Πρέπει οι ίδιες 25 γυναίκες να παρακολουθήσουν όλα τα σεμινάρια της χρονιάς. Τον επόμενο χρόνο πρέπει 25 διαφορετικές γυναίκες να παρακολουθήσουν και πάλι όλα τα σεμινάρια που θα προσφέρει η Leader. Όπως προαναφέραμε, τον 1ο χρόνο (ακαδημαϊκό έτος 2020-21) θα προσφέρουν οι Leaders τα σεμινάρια εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom. Τη 2η χρονιά, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, τα σεμινάρια θα προσφερθούν δια ζώσης σε χώρους του πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων θα υλοποιηθεί κατά το 2020-21 ως εξής: Οι Leaders θα εκπαιδεύονται σταδιακά στις θεματικές του προγράμματος και στη συνέχεια θα τις προσφέρουν στις νέες γυναίκες εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom, στη χρήση και διαχείριση της οποίας θα εκπαιδευθούν. Η Συντονίστριά τους θα είναι παρούσα ώστε να τις υποστηρίξει όπου χρειαστεί. Στη συνέχεια θα εκπαιδεύονται από τη Συντονίστρια στην επόμενη θεματική, την οποία θα προσφέρουν μετά online στις νέες γυναίκες κ.ο.κ.

Κατά την εκπαίδευσή τους οι Leaders θα ενημερωθούν αναλυτικά για το πρόγραμμα ροής των σεμιναρίων, για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν και για τη μεθοδολογία που θα εφαρμόσουν.

Πώς θα προσφερθούν online τα σεμινάρια που πρέπει να οργανώσει κάθε Leader το χρόνο;

Το WOMENTORS σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία σειρά 4 μεγάλων, θεματικών σεμιναρίων διάρκειας 6-7 ωρών το καθένα. Στις νέες γυναίκες που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22, τα σεμινάρια αυτά θα προσφερθούν σε 4 δια ζώσης ημερίδες. Λόγω της πανδημίας έγιναν προσαρμογές στην υλοποίηση των σεμιναρίων ενδυνάμωσης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Τα σεμινάρια θα πραγαμτοποιηθούν εξ αποστάσεως, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-21. Επειδή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι η διά ζώσης και οι μακροσκελείς τηλεδιασκέψεις είναι πιο κουραστικές από ό,τι μια μακροσκελής βιωματική επιμόρφωση που γίνεται σε μια αίθουσα με πολλές συμμετέχουσες, πρέπει τα 4 θεματικά σεμινάρια να επιμεριστούν σε περισσότερες τηλεδιασκέψεις μικρότερης διάρκειας, ώστε να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα τα 4 μεγάλα δια ζώσης σεμινάρια θα επιμεριστούν σε 10 διαδικτυακά σεμινάρια διάρκειας 3 ωρών το καθένα. Το πώς ακριβώς θα κατανεμηθεί το περιεχόμενο των σεμιναρίων στις επιμέρους τηλεδιασκέψεις θα το μάθετε κατά την εκπαίδευσή σας. Έχουμε πάντως συνυπολογίσει ότι η χρονιά που ξεκινά θα είναι γεμάτη τηλεδιασκέψεις και συνεπώς θα φροντίσουμε να οργανώσουμε έτσι τα σεμινάριά μας, ώστε να υπάρχει ευελιξία στην υλοποίησή τους.

Λάβετε υπόψη ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom (περιβάλλον σύγχρονης (ζωντανής) επικοινωνίας)  και της πλατφόρμας moodle (περιβάλλον ασύγχρονης επικοινωνίας). Η χρήση και των δύο αυτών εργαλείων είναι πολύ απλή, οπότε δεν θα δυσκολέψει ούτε εσάς ούτε τις νέες γυναίκες που θα συμμετέχουν στα σεμινάρια. Σε κάθε περίπτωση θα εκπαιδευθείτε στη χρήση τους, θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες και αν χρειαστείτε, θα έχετε υποστήριξη και από τη Συντονίστριά σας ή/και από την ομάδα έργου του WOMENTORS.

Χρειάζεται να φοράω μάσκα στα σεμινάρια εκπαίδευσης των Leaders;

Ναι. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα σεμινάρια και τις συναντήσεις εκπαίδευσης και συντονισμού που θα κάνετε με τη Συντονίστριά σας. Όποια Leader δε φορά μάσκα δεν θα γίνεται αποδεκτή στη συνάντηση και συνεπώς δεν θα μπορεί να αναλάβει ρόλο Leader.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21.

Δεν είμαι φοιτήτρια, όμως θέλω να αναλάβω ρόλο Leader. Μπορώ;

Φυσικά μπορείς. Θα περιμένουμε την αίτησή σου μέχρι τις 30 Ιουλίου 2020.

Πώς θα γίνει η εκπαίδευση των Leaders;

Η εκπαίδευση των Leaders θα γίνει σε μικτό σχήμα, δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Ειδικότερα, οι Leaders θα συμμετάσχουν το φθινόπωρο του 2020 σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Επιπλέον, μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οι Leaders θα έχουν πρόσβαση σε υλικό ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, καθώς και σε συμβουλευτική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του έργου. Στη συνέχεια, καθώς οι Leaders θα προσφέρουν σεμινάρια ενδυνάμωσης σε συνομήλικές τους νέες γυναίκες, θα υποστηρίζονται συμβουλευτικά από τη Συντονίστριά τους, μία γυναίκα με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ενδυνάμωσης.

Διάβασε την επόμενη ερώτηση για να ενημερωθείς για τις προσαρμογές που έγιναν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 λόγω της πανδημίας.

Πώς θα γίνει η εκπαίδευση των Leaders του WOMENTORS τώρα που δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις λόγω πανδημίας;

Αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει η εκπαίδευση των Leaders από την Επιστημονική Ομάδα του έργου κεντρικά.  Όμως λόγω της πανδημίας, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιήσουμε τις δύο μεγάλες επιμορφωτικές συναντήσεις που είχαμε προγραμματίσει για τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό η εκπαίδευση των Leaders θα γίνει από τις Συντονίστριες σε τοπικό επίπεδο, σε μικρές ομάδες και σταδιακά, δηλαδή με τη μορφή περισσότερων μικρών σεμιναρίων.

Κάθε Συντονίστρια, ανάλογα με το πού βρίσκεται, θα υποστηρίζει από 3 ως 11 Leaders και θα συνεννοηθεί μαζί τους, ώστε να τις επιμορφώσει εξ αποστάσεως ή δια ζώσης (όπου και αν αυτό είναι εφικτό λόγω της πανδημίας). Σε αυτήν την περίπτωση, στη διάρκεια των επιμορφώσεων θα τηρούνται με αυστηρότητα όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ.). Το πότε και πού θα γίνει η επιμόρφωση θα συμφωνηθεί μεταξύ της Συντονίστριας και των υπολοίπων Leaders της ίδιας ομάδας. Στόχος είναι να αναζητηθεί η χρονική περίοδος που θα εξυπηρετεί τα προγράμματα όλων. Συνεπώς, λογικά θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ζητήματα διαθεσιμότητας (π.χ. «δουλεύω πρωί/απόγευμα» ή «δεν μπορώ ΣΚ» κ.λπ.).

Οι Leaders θα εκπαιδεύονται σταδιακά στις θεματικές του προγράμματος και στη συνέχεια θα τις προσφέρουν στις νέες γυναίκες εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom, στη χρήση και διαχείριση της οποίας θα εκπαιδευθούν. Η Συντονίστριά τους θα είναι παρούσα ώστε να τις υποστηρίξει όπου χρειαστεί. Στη συνέχεια θα εκπαιδεύονται από τη Συντονίστρια στην επόμενη θεματική, την οποία θα προσφέρουν μετά online στις νέες γυναίκες κ.ο.κ.

Πού και πότε θα γίνει το σεμινάριο εκπαίδευσης των Leaders;

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια εκπαίδευσης των Leaders, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, οι φοιτήτριες θα ενημερωθούν σχετικά με το σε ποιο από τα δύο θα συμμετάσχουν. Τα σεμινάρια αυτά διαρκούν 2 ημέρες και θα γίνουν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου. Προσφέρονται δωρεάν και καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των φοιτητριών που έρχονται από μακριά.

Διάβασε την αμέσως προηγούμενη ερώτηση για να ενημερωθείς για τις προσαρμογές που έγιναν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 λόγω της πανδημίας.

Ως μία από τις συμμετέχουσες στο σεμινάριο εκπαίδευσης των Leaders θα χρειαστεί να κάνω κάποια εργασία;

Όχι, πέρα από δραστηριότητες που γίνονται επί τόπου κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων εκπαίδευσης που περιλαμβάνει το σεμινάριο, δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάποια εργασία. Όμως, για να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις τον ρόλο σου σωστά, θα πρέπει να ενημερωθείς σχετικά με θέματα ισότητας και να μελετήσεις τόσο το υλικό που θα σου δοθεί για τα σεμινάρια ενδυνάμωσης που θα προσφέρεις σε άλλες νέες γυναίκες όσο και άλλο ενημερωτικό υλικό που θα αναρτάται στην πλατφόρμα εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια του έργου. Επιπλέον, θα κληθείς κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά την ολοκλήρωσή του (στο τέλος της 2ετίας) να συμπληρώσεις ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας προσφέρεται το πρόγραμμα;

Προσφέρεται στις εξής πόλεις: Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλος, Ρόδος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Ερμούπολη. Μπορείς να τις δεις και στον χάρτη.

Αν δεν μπορέσω να συμμετάσχω στο σεμινάριο εκπαίδευσης των Leaders θα έχω την ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε άλλη φάση, ώστε να μπορέσω να λειτουργήσω ως Leader του WOMENTORS;

Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν δεν μπορέσεις να συμμετάσχεις στην αρχική εκπαίδευση, θα πάρει τη θέση σου κάποια άλλη Leader.

Γιατί μπορούν να κάνουν αίτηση για Leaders μόνο φοιτήτριες από συγκεκριμένα έτη σπουδών;

Γιατί το πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών «WOMENTORS» θα υλοποιηθεί για δύο συνεχή ακαδημαϊκά έτη (2020-21 και 2021-22), στη διάρκεια των οποίων κάθε Leader θα πρέπει να οργανώσει μία σειρά από σεμινάρια που θα καλύπτουν 4 θεματικές ενότητες τη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι η φοιτήτρια πρέπει να έχει μπροστά της τουλάχιστον δύο γεμάτα έτη σπουδών τον Οκτώβριο του 2020, που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Η επιλογή των Leaders θα γίνει άπαξ, το καλοκαίρι του 2020 και επομένως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στις πρωτοετείς της ερχόμενης χρονιάς, αφού ακόμα δεν έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο.

Ως Leader σε ποιον χώρο θα πρέπει να πραγματοποιήσω τα σεμινάρια προς άλλες νέες γυναίκες;

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε χώρους του πανεπιστημίου, που θα διαθέτουν υπολογιστή, προτζέκτορα, οθόνη και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεδομένων των προδιαγραφών προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός COVID-19, θα πρέπει η αίθουσα να είναι μεγάλης χωρητικότητας, ώστε να μπορούν να κάθονται σε αυτήν 30 γυναίκες σε απόσταση η μία από την άλλη. Σε όλη τη διαδικασία και τη διοργάνωση των σεμιναρίων θα μπορείς να υποστηρίζεσαι από τη Σύμβουλο-Συντονίστριά σου τόσο σε οργανωτικά ζητήματα (όπως η εξασφάλιση χώρου) όσο και σε θέματα περιεχομένου και μεθοδολογίας του σεμιναρίου.

Διάβασε παραπάνω την ερώτηση «Πώς θα προσφέρουν οι leaders τα σεμινάριά τους φέτος που υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας;» για να ενημερωθείς για τις προσαρμογές που έγιναν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Ως Leader πότε πρέπει να πραγματοποιήσω τα σεμινάρια προς άλλες νέες γυναίκες;

Είσαι ελεύθερη να οργανώσεις τα σεμινάρια όποτε θέλεις. Προκειμένου όμως να έχεις συμμετοχές θα πρέπει οι ώρες που θα επιλέξεις να είναι τέτοιες που να εξυπηρετούν το πρόγραμμα της πλειονότητας των νέων γυναικών που θα τα παρακολουθήσουν. Καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου και την εξεταστική και να προγραμματίσεις τα σεμινάρια έτσι, ώστε να μη συμπίπτουν με περιόδους εξετάσεων ή προετοιμασίας και μελέτης για αυτές. Επίσης, καλό είναι τα σεμινάρια να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2-3 βδομάδες. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να γίνουν το Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Διάβασε παραπάνω την ερώτηση «Πώς θα προσφερθούν online τα σεμινάρια που πρέπει να οργανώσει κάθε Leader το χρόνο;» για να ενημερωθείς για τις προσαρμογές που έγιναν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Πώς θα επιλέξω τις ημέρες και ώρες που θα προσφέρω τα σεμινάριά μου σε νέες γυναίκες;

Οι ημέρες και ώρες που θα προσφέρει μια leader τα σεμινάριά της θα καθορίζονται με βάση τη διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων σε αυτά. Η ομάδα έργου του WOMENTORS θα σου δώσει τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να μπορέσεις με συμβουλευτική υποστήριξη από τη Συντονίστριά σου να οργανώσεις σωστά τα σεμινάριά σου. Μην ξεχνάς ότι σε μέρη όπου υπάρχουν περισσότερες της μίας leaders, θα υπάρχει η δυνατότητα να «ανταλλάξετε» εκπαιδευόμενες προκειμένου να διευκολύνετε τα ωράριά τους.

Τι εργαλεία και μέσα θα έχω στη διάθεσή μου για να κάνω ως Leader τα σεμινάρια σε άλλες νέες γυναίκες;

Θα έχεις έτοιμο πρότυπο σχέδιο ροής του προγράμματος για καθένα από τα σεμινάρια. Θα έχεις έτοιμο υλικό σε μορφή παρουσιάσεων (π.χ. powerpoint) ή/και βίντεο για κάθε προβλεπόμενη στο πρόγραμμα εισήγηση. Θα έχεις κείμενα και πληροφορίες που θα υποστηρίζουν την εκάστοτε εισήγηση. Θα παραπέμψεις σε περιεχόμενο σχετικό με τα θέματα ισότητας στο διαδίκτυο και θα παρουσιάσεις την πλατφόρμα εξ αποστάσεως ενδυνάμωσης του WOMENTORS, όπου θα εισέρχονται οι νέες γυναίκες με κωδικό και θα βρίσκουν πληροφορίες και συμβουλές για το περιεχόμενο του σεμιναρίου. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σου θα προετοιμαστείς για όλα τα παραπάνω τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μεθοδολογική προσέγγιση. Επιπλέον, σε κάποια σεμινάρια θα έχουν οι συμμετέχουσες τη δυνατότητα να συνδεθούν και να μιλήσουν ζωντανά με μια γυναίκα μέντορα και με μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του WOMENTORS.

Θα έχω βοήθεια κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ενδυνάμωσης που θα προσφέρω σε άλλες γυναίκες ή θα πρέπει να τα κάνω όλα μόνη μου;

Ο σχεδιασμός του WOMENTORS προβλέπει να οργανώσεις και να εισηγηθείς τα σεμινάρια μόνη σου, ως μέρος της δικής σου ενδυνάμωσης. Για τον λόγο αυτό θα εκπαιδευτείς κατά την έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο και θα λάβεις αναλυτικά όλες τις σχετικές οδηγίες και τα απαραίτητα εργαλεία. Επιπλέον, κάθε Leader θα συνεργαστεί με μια Leader του ίδιου πανεπιστημίου ή της ίδιας πόλης, ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται τόσο κατά τη διοργάνωση των σεμιναρίων όσο και κατά τη διεξαγωγή τους. Εφόσον δηλαδή, έχουν τον χρόνο και τη διάθεση, μπορούν να συμμετέχουν η μία στα σεμινάρια της άλλης και ως εισηγήτριες ακόμη.

Η «σύνδεση» αυτή μεταξύ των Leaders θα γίνει κατά τη διάρκεια της αρχικής εκπαίδευσης των Leaders. Τέλος, θα έχεις δίπλα σου τη Σύμβουλο-Συντονίστριά σου, μία γυναίκα από την πόλη σου, με γνώση και εμπειρία σε θέματα ενδυνάμωσης γυναικών, η οποία θα σε υποστηρίζει συμβουλευτικά όποτε και όπως το χρειάζεσαι. Η Συντονίστριά σου, η οποία θα έχει στην ευθύνη της και άλλες Leaders της περιοχής σου, θα είναι παρούσα στα σεμινάριά σου ως σύμβουλος και βοηθός, με στόχο να μην παρέμβει παρά μόνο αν προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Πώς θα προσελκύσω 25 νέες γυναίκες, ώστε να συμμετάσχουν στα σεμινάριά μου; Μπορούν να είναι και φίλες μου; Πρέπει υποχρεωτικά να είναι φοιτήτριες και συνομήλικές μου;

Κατά τη διάρκεια της αρχικής εκπαίδευσης των Leaders θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες για το πώς θα προσελκύσεις νέες γυναίκες για τα σεμινάριά σου. Αν δυσκολευτείς, θα μπορεί να σε υποστηρίξει η Συντονίστριά σου σε συνεργασία και με το πανεπιστήμιο.

Οι συμμετέχουσες πρέπει να είναι γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών. Δεν είναι απαραίτητο να είναι φοιτήτριες και φυσικά, μπορούν να είναι φίλες σου.

Διάβασε την επόμενη ερώτηση για να ενημερωθείς για το πώς θα μπορέσεις να προσελκύσεις νέες γυναίκες χωρίς να εκτεθείς στον ιό COVID-19.

Πώς θα καταφέρω να προσελκύσω 25 νέες γυναίκες για τα σεμινάριά μου μέσα στην πανδημία;

Η προσέλκυση νέων γυναικών θα γίνει από τις ίδιες τις Leaders, οι οποίες μπορούν να απευθυνθούν στις φίλες και συγγενείς τους, ηλικίας 18-35 ετών. Οι γυναίκες αυτές δεν χρειάζεται να είναι φοιτήτριες. Μπορεί να είναι άνεργες ή εργαζόμενες, μπορεί να είναι νέες μητέρες, Ελληνίδες ή αλλοδαπές (που να ξέρουν ελληνικά) κ.λπ. Ο μόνος περιορισμός στο προφίλ των γυναικών που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια είναι η ηλικία και η γλώσσα, αφού το περιεχόμενο θα προσφέρεται μόνο στα ελληνικά.

Οι Leaders μπορούν να απευθυνθούν επιπλέον σε συμφοιτήτριές τους ή σε φοιτήτριες άλλων σχολών και τμημάτων (στο WOMENTORS δε συμμετέχουν Leaders από όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα) ή ακόμα και σε σπουδάστριες ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ. της περιοχής τους. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να προσελκύσουν νέες γυναίκες στα σεμινάριά τους.

Αν κάποια Leader προσπαθήσει να προσελκύσει γυναίκες στα σεμινάριά της με όλους αυτούς τους τρόπους και δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό που χρειάζεται, θα την βοηθήσει η Συντονίστρια, ώστε να επικοινωνήσουν περισσότερο την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τοπικό επίπεδο και έτσι θα εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο της επικοινωνίας για την προσέλκυση νέων γυναικών στα σεμινάρια θα γίνει εξ αποστάσεως (μέσω mailchatInstagrammessenger κ.λπ.). Όπως εσύ και τόσες άλλες γυναίκες από όλη την Ελλάδα ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση για υποψήφιες Leaders η οποία διακινήθηκε μόνο διαδικτυακά, το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Οι 25 νέες γυναίκες που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάριά μου πρέπει να είναι οι ίδιες κάθε φορά (σε όλα τα σεμινάρια) ή μπορούν να είναι διαφορετικές, αρκεί να είναι 25;

Σε διάστημα 2 ετών αναλαμβάνεις να ενδυναμώσεις 50 νέες γυναίκες – 25 κάθε χρόνο. Επειδή θέλουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των στερεοτύπων και διακρίσεων που συνδέονται με το φύλο, είναι σημαντικό οι γυναίκες αυτές να παρακολουθήσουν όλα τα σεμινάρια που θα προσφέρεις κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτό οι ίδιες 25 γυναίκες πρέπει να έρθουν σε όλα τα σεμινάρια που θα κάνεις τον πρώτο χρόνο. Τον δεύτερο χρόνο θα πρέπει να προσελκύσεις 25 καινούριες γυναίκες για να τις ενδυναμώσεις και πάλι σε όλα τα σεμινάρια.

Αν επιλεγώ ως Leader, αυτό σημαίνει ότι εγγυημένα θα λάβω την πιστοποίηση; Αν όχι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβω την πιστοποίηση;

Η επιλογή σου ως Leader δε συνεπάγεται αυτόματα και την πιστοποίησή σου. Για να πιστοποιηθείς θα πρέπει να ανταποκριθείς στο σύνολο των υποχρεώσεων της Leader, όπως αυτές περιγράφονται στην ερώτηση 2. παραπάνω.

Τι μορφή και αξία θα έχει η πιστοποίηση που θα λάβω ως Leader;

Η πιστοποίηση που θα λάβεις θα έχει τη μορφή «τίτλου» (διπλώματος), θα εκδοθεί από το Ίδρυμα Λαμπράκη και θα φέρει την υπογραφή της Επιστημονικής Υπεύθυνης του WOMENTORS, Καθηγήτριας Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Κάλλιας Κουνενού. Θα συνοδεύεται από περιγραφή στα ελληνικά και στα αγγλικά, του περιεχομένου της εκπαίδευσής σου και της πρακτικής άσκησης που αυτή περιλάμβανε και των γνώσεων και ικανοτήτων που ανέπτυξες στο πλαίσιο αυτό.

Εκείνο που αξιολογείται πλέον στην αγορά εργασίας πάρα πολύ θετικά είναι εκείνα τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος που υποδεικνύουν ότι το άτομο κατέχει γνώσεις και ιδιαίτερα δεξιότητες και εμπειρία επιπλέον των προσόντων που αντανακλά π.χ. ένας πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών. Συνεπώς με τη συμμετοχή σου ως Leader στο WOMENTORS έχεις διπλό όφελος, αφού ενδυναμώνεσαι ουσιαστικά και εφοδιάζεσαι με γνώσεις και ικανότητες εξαιρετικά χρήσιμες για την επαγγελματική, αλλά και προσωπική σου πορεία, ενώ παράλληλα ενισχύεις σημαντικά το βιογραφικό σου σημείωμα.

Θέλω να αναλάβω ρόλο Leader, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του ρόλου αυτού. Τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρω;

Στόχος του WOMENTORS είναι να σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις τις δυνάμεις σου και να αποκτήσεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μπορέσεις κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων να επικοινωνήσεις σε κορίτσια της ηλικίας σου τους στόχους και το περιεχόμενο του προγράμματος. Πριν φτάσεις να οργανώσεις και να υλοποιήσεις τα σεμινάριά σου, θα εκπαιδευτείς και θα σου προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες γνώσεις, οδηγίες και τα εργαλεία για να τα καταφέρεις. Επιπλέον, θα έχεις την υποστήριξη της Συντονίστριας-Συμβούλου σου, της Επιστημονικής Ομάδας και όλων των συντελεστών του WOMENTORS. Ειδικά η Συντονίστριά σου θα είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όλες τις ενδεχόμενες δυσκολίες.

Ποιο θα είναι για μένα το όφελος αν αναλάβω ρόλο Φοιτήτριας-Leader στο WOMENTORS;

Θα ενεργοποιήσεις δυνάμεις, θα αναπτύξεις ικανότητες και θα αποκτήσεις πρόσβαση σε γνώσεις, πληροφορίες, δίκτυα και υπηρεσίες, ώστε να μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο της ζωής σου, να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις που σε αφορούν και να κάνεις στρατηγικές επιλογές.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και του έργου σου στο πλαίσιο του WOMENTORS  αναμένεται να είσαι σε θέση να:

 • γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και τα δεδομένα σχετικά με τις διακρίσεις κατά των γυναικών
 • προασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και αξιοποιείς υφιστάμενους υποστηρικτικούς μηχανισμούς & νομοθεσία
 • εισέλθεις ισότιμα με τους άντρες στην αγορά εργασίας
 • διεκδικείς γόνιμα και αποτελεσματικά τα επαγγελματικά σου δικαιώματα
 • αξιοποιείς πλήρως τις ικανότητες και τη δυναμική σου για επαγγελματική ανέλιξη
 • διεκδικείς ίση αμοιβή για ίση και ίδια εργασία
 • διαπραγματευτείς τους ρόλους στο σπίτι με ίσους όρους
 • επιδείξεις μηδενική ανοχή στη βία
 • φροντίζεις για την καλή ψυχική και σωματική σου υγεία
 • μεγαλώσεις τα παιδιά σου απαλλαγμένα από στερεότυπα φύλου
 • συμβουλεύσεις και υποστηρίξεις άλλες γυναίκες που βιώνουν ανισότητες ή/και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους εξαιτίας υφιστάμενων διακρίσεων και στερεοτύπων
 • αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης γυναικών
 • ασκείς συνηγορία για τις ανάγκες των γυναικών.

Επιπλέον, θα αναπτύξεις μία σειρά από ικανότητες (soft skills) που θα σου χρησιμεύσουν σε πολλούς τομείς της ζωή σου. Ενδεικτικά θα ενισχυθεί

 • η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή σου
 • η αυτοαποτελεσματικότητά σου
 • οι οργανωτικές σου ικανότητες
 • η ικανότητά σου να παρουσιάζεις ενώπιον κοινού
 • οι κοινωνικές σου δεξιότητες
 • η ικανότητά σου να εμπνέεις και να παρακινείς άλλους και γενικά οι ηγετικές σου ικανότητες
 • η ικανότητά σου να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους άλλους
 • η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά σου
 • οι ικανότητες συνεργασίας σε ομάδα
 • η ικανότητά σου να θέτεις υψηλούς στόχους και να προσηλώνεσαι στην επίτευξή τους.
Πώς γίνεται η επιλογή των Φοιτητριών-Leaders;
Η επιλογή γίνεται από την Επιστημονική Ομάδα του WOMENTORS με βάση τις απαντήσεις που δίνουν οι φοιτήτριες στα ερωτήματα που αναφέρονται στην πρόσκληση.
Πότε και πώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα επιλογής των Leaders;

Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου και οι φοιτήτριες που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν μέσω e-mail την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2020.

Η διαδικασία επιλογής ολοκληρώθηκε και όλες οι υποψήφιες έχουν ενημερωθεί με προσωπικό email.

Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή μέσα σε αυτές τις 2 ακαδημαϊκές χρονιές να λείψω για Erasmus. Θα μπορέσω να αναλάβω ρόλο Leader ή πρέπει να παραιτηθώ;

Οι νέες Leaders θέλουμε να είναι πολίτες του κόσμου, γυναίκες που αναπτύσσονται και αποκτούν μαθησιακές εμπειρίες. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε το Erasmus να αποτελέσει αιτία να χάσεις τον ρόλο της Leader. Θα πρέπει όμως για να τα «χωρέσεις» όλα στο πρόγραμμά σου να είσαι ευέλικτη και διατεθειμένη να δουλέψεις λίγο παραπάνω για να πετύχεις τους στόχους σου. Εφόσον μας ενημερώσεις από την αρχή ότι υπάρχει πιθανότητα να φύγεις για Erasmus και προσκομίσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά αμέσως μόλις το ξέρεις οριστικά, θα φροντίσουμε, ώστε να κάνουμε προσαρμογές στο πρόγραμμά σου, προκειμένου να μη χάσεις ούτε την εκπαίδευση του WOMENTORS ούτε την πρακτική άσκηση (προσφορά σεμιναρίων σε νέες γυναίκες) που θα οδηγήσει στην πιστοποίησή σου.

Τι θα γίνει αν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 δεν μπορέσουν να γίνουν τα προγραμματισμένα σεμινάρια;

Η φύση του προγράμματος είναι τέτοια που είναι καλύτερα τα σεμινάρια να πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Επιπλέον, η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ευνοεί την ανάπτυξη διαλόγου και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων νέων γυναικών. Όπως όμως όλες γνωρίζουμε, είναι δυνατό τόσο η εκπαίδευση και ενδυνάμωση, όσο και η δικτύωση να επιτευχθούν εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Συνεπώς, σε περίπτωση που η ανάγκη προστασίας της υγείας της καθεμιάς μας, αλλά και της δημόσιας υγείας το επιβάλει, θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα σεμινάρια εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του WOMENTORS. Για τον σκοπό αυτό θα έχεις εγκαίρως στη διάθεσή σου όλες τις απαραίτητες οδηγίες.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως την ακαδημαική χρονιά 2020-21 λόγω της πανδημίας.