Συχνές ερωτήσεις για Φοιτήτριες- Leaders

Title

Text

Είμαι φοιτήτρια και ενδιαφέρομαι να αναλάβω ρόλο Φοιτήτριας-Leader στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών WOMENTORS. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει μέχρι τις 30 Ιουλίου να υποβάλεις την αίτησή σου online. Όπως θα διαβάσεις στις σχετικές οδηγίες, θα χρειαστεί να μας στείλεις το βιογραφικό σου, συνοδευόμενο από ένα 3λεπτο βίντεο όπου θα απαντάς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Αν αναλάβω ρόλο Φοιτήτριας-Leader τι θα πρέπει να κάνω;

Πρέπει να συμμετάσχεις στην εκπαίδευση των Φοιτητριών-Leaders, στη συνέχεια να συμμετάσχεις στην εξ αποστάσεως διαδικασία εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης και τέλος να οργανώσεις επί δύο συνεχείς χρονιές (και συγκεκριμένα κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2020-21 και 2021-22) μία σειρά 4 σεμιναρίων ενδυνάμωσης τον χρόνο, τα οποία θα παρακολουθήσουν 25 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών τον κάθε χρόνο. Δηλαδή, συνολικά σε διάστημα δύο ετών θα πρέπει να πραγματοποιήσεις 8 σεμινάρια προς 50 γυναίκες.

Δεν είμαι φοιτήτρια, όμως θέλω να αναλάβω ρόλο Leader. Μπορώ;

Φυσικά και μπορείς. Θα περιμένουμε την αίτησή σου σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα των ερωτήσεων που αφορούν τις Φοιτήτριες-Leaders.

Πώς θα γίνει η εκπαίδευση των Φοιτητριών-Leaders;

Η εκπαίδευση Φοιτητριών-Leaders θα γίνει σε μικτό σχήμα, δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Ειδικότερα, οι  Φοιτήτριες-Leaders θα συμμετάσχουν το φθινόπωρο του 2020 σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Επιπλέον, μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οι Φοιτήτριες-Leaders θα έχουν πρόσβαση σε υλικό ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, καθώς και σε συμβουλευτική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του  έργου. Στη συνέχεια, καθώς οι φοιτήτριες θα προσφέρουν σεμινάρια ενδυνάμωσης σε συνομήλικές τους νέες γυναίκες, θα υποστηρίζονται συμβουλευτικά από τη Συντονίστριά τους, μία γυναίκα με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ενδυνάμωσης.

Πού και πότε θα γίνει το σεμινάριο εκπαίδευσης των Φοιτητριών-Leaders;

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια εκπαίδευσης των Φοιτητριών-Leaders, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, οι φοιτήτριες θα ενημερωθούν σχετικά με το σε ποιο από τα δύο θα συμμετάσχουν. Τα σεμινάρια αυτά διαρκούν 2 ημέρες και θα γίνουν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου. Προσφέρονται δωρεάν και καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των φοιτητριών που έρχονται από μακριά.

Ως μία από τις συμμετέχουσες στο σεμινάριο εκπαίδευσης των Φοιτητριών-Leaders θα χρειαστεί να κάνω κάποια εργασία;

Όχι, πέρα από δραστηριότητες που γίνονται επί τόπου κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων εκπαίδευσης που περιλαμβάνει το σεμινάριο, δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάποια εργασία. Όμως, για να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις τον ρόλο σου σωστά, θα πρέπει να ενημερωθείς σχετικά με θέματα ισότητας και να μελετήσεις τόσο το υλικό που θα σου δοθεί για τα 4 σεμινάρια ενδυνάμωσης που θα προσφέρεις σε άλλες νέες γυναίκες όσο και άλλο ενημερωτικό υλικό που θα αναρτάται στην πλατφόρμα εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια του έργου. Επιπλέον, θα κληθείς κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά την ολοκλήρωσή του (στο τέλος της 2ετίας) να συμπληρώσεις ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας προσφέρεται το πρόγραμμα;

Προσφέρεται στις εξής πόλεις: Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλος, Ρόδος, Ρέθυμνο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη και Κέρκυρα. Μπορείς να τις δεις και στον χάρτη.

Αν δεν μπορέσω να συμμετάσχω στο σεμινάριο εκπαίδευσης των Φοιτητριών-Leaders θα έχω την ευκαιρία να εκπαιδευθώ σε άλλη φάση, ώστε να μπορέσω να λειτουργήσω ως Φοιτήτρια-Leader του WOMENTORS;

Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν δεν μπορέσεις να συμμετάσχεις στην αρχική εκπαίδευση, θα πάρει τη θέση σου κάποια άλλη φοιτήτρια ως Φοιτήτρια-Leader.

Γιατί μπορούν να κάνουν αίτηση για Φοιτήτριες- Leaders μόνο φοιτήτριες από συγκεκριμένα έτη σπουδών;

Γιατί το πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών «WOMENTORS» θα υλοποιηθεί για δύο συνεχή ακαδημαϊκά έτη (2020-21 και 2021-22), στη διάρκεια των οποίων κάθε Φοιτήτρια-Leader θα πρέπει να οργανώσει μία σειρά από 4 σεμινάρια (8 και για τις δύο χρονιές). Αυτό σημαίνει ότι η φοιτήτρια πρέπει να έχει μπροστά της τουλάχιστον δύο γεμάτα έτη σπουδών τον Οκτώβριο του 2020, που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Η επιλογή των Φοιτητριών-Leaders θα γίνει άπαξ, το καλοκαίρι του 2020 και επομένως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στις πρωτοετείς της ερχόμενης χρονιάς, αφού ακόμα δεν έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο.

Ως Φοιτήτρια-Leader σε ποιον χώρο θα πρέπει να πραγματοποιήσω τα σεμινάρια προς άλλες νέες γυναίκες;

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε χώρους του πανεπιστημίου, που θα διαθέτουν υπολογιστή, προτζέκτορα, οθόνη και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεδομένων των προδιαγραφών προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός COVID-19, θα πρέπει η αίθουσα να είναι μεγάλης χωρητικότητας, ώστε να μπορούν να κάθονται σε αυτήν 30 γυναίκες σε απόσταση η μία από την άλλη. Σε όλη τη διαδικασία και τη διοργάνωση των σεμιναρίων θα μπορείς να υποστηρίζεσαι από τη Σύμβουλο-Συντονίστριά σου τόσο σε οργανωτικά ζητήματα (όπως η εξασφάλιση χώρου) όσο και σε θέματα περιεχομένου και μεθοδολογίας του σεμιναρίου.

Ως Φοιτήτρια-Leader πότε πρέπει να πραγματοποιήσω τα σεμινάρια προς άλλες νέες γυναίκες;

Είσαι ελεύθερη να οργανώσεις τα σεμινάρια όποτε θέλεις. Προκειμένου όμως να έχεις συμμετοχές θα πρέπει οι ώρες που θα επιλέξεις να είναι τέτοιες που να εξυπηρετούν το πρόγραμμα της πλειονότητας των νέων γυναικών που θα τα παρακολουθήσουν. Καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου και την εξεταστική και να προγραμματίσεις τα σεμινάρια έτσι, ώστε να μη συμπίπτουν με περιόδους εξετάσεων ή προετοιμασίας και μελέτης για αυτές. Επίσης, καλό είναι τα σεμινάρια να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2-3 βδομάδες. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να γίνουν το Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Τι εργαλεία και μέσα θα έχω στη διάθεσή μου για να κάνω ως Φοιτήτρια-Leader τα σεμινάρια σε άλλες νέες γυναίκες;

Θα έχεις έτοιμο πρότυπο σχέδιο ροής του προγράμματος για καθένα από τα 4 σεμινάρια. Θα έχεις έτοιμο υλικό σε μορφή παρουσιάσεων (π.χ. powerpoint) ή/και βίντεο για κάθε προβλεπόμενη στο πρόγραμμα εισήγηση. Θα έχεις κείμενα και πληροφορίες που θα υποστηρίζουν την εκάστοτε εισήγηση. Θα παραπέμψεις σε περιεχόμενο σχετικό με τα θέματα ισότητας στο διαδίκτυο και θα παρουσιάσεις την πλατφόρμα εξ αποστάσεως ενδυνάμωσης του WOMENTORS, όπου θα εισέρχονται οι νέες γυναίκες με κωδικό και θα βρίσκουν πληροφορίες και συμβουλές για το περιεχόμενο του σεμιναρίου. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σου θα προετοιμαστείς για όλα τα παραπάνω τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μεθοδολογική προσέγγιση. Επιπλέον, σε κάποια σεμινάρια θα έχουν οι συμμετέχουσες τη δυνατότητα να συνδεθούν και να μιλήσουν ζωντανά με μια γυναίκα μέντορα και με μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του WOMENTORS.

Θα έχω βοήθεια κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ενδυνάμωσης που θα προσφέρω σε άλλες γυναίκες ή θα πρέπει να τα κάνω όλα μόνη μου;

Ο σχεδιασμός του WOMENTORS προβλέπει να οργανώσεις και να εισηγηθείς τα σεμινάρια μόνη σου, ως μέρος της δικής σου ενδυνάμωσης. Για τον λόγο αυτό θα εκπαιδευθείς κατά την έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο και θα λάβεις αναλυτικά όλες τις σχετικές οδηγίες και τα απαραίτητα εργαλεία. Επιπλέον, κάθε Φοιτήτρια–Leader  θα συνεργαστεί με μια Φοιτήτρια–Leader του ίδιου πανεπιστημίου ή της ίδιας πόλης, ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται τόσο κατά τη διοργάνωση των σεμιναρίων όσο και κατά τη διεξαγωγή τους. Εφόσον δηλαδή, έχουν τον χρόνο και τη διάθεση, μπορούν να συμμετέχουν η μία στα σεμινάρια της άλλης και ως εισηγήτριες ακόμη. Η «σύνδεση» αυτή μεταξύ των φοιτητριών θα γίνει κατά τη διάρκεια της αρχικής εκπαίδευσης των Φοιτητριών–Leaders. Τέλος, θα έχεις δίπλα σου τη Σύμβουλο-Συντονίστριά σου, μία γυναίκα από την πόλη σου, με γνώση και εμπειρία σε θέματα ενδυνάμωσης γυναικών, η οποία θα σε υποστηρίζει συμβουλευτικά όποτε και όπως το χρειάζεσαι. Η Συντονίστριά σου, η οποία θα έχει στην ευθύνη της και άλλες Φοιτήτριες – Leaders της περιοχής σου, θα είναι παρούσα στα σεμινάριά σου ως σύμβουλος και βοηθός, με στόχο να μην παρέμβει παρά μόνο αν προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Πώς θα προσελκύσω 25 νέες γυναίκες, ώστε να συμμετάσχουν στα σεμινάριά μου; Μπορούν να είναι και φίλες μου; Πρέπει υποχρεωτικά να είναι φοιτήτριες και συνομήλικές μου;

Κατά τη διάρκεια της αρχικής εκπαίδευσης των Φοιτητριών–Leaders θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες για το πώς θα προσελκύσεις νέες γυναίκες για τα σεμινάριά σου. Αν δυσκολευτείς, θα μπορεί να σε υποστηρίξει η Συντονίστριά σου σε συνεργασία και με το πανεπιστήμιο. Οι συμμετέχουσες πρέπει να είναι γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών. Δεν είναι απαραίτητο να είναι φοιτήτριες και φυσικά, μπορούν να είναι φίλες σου.

Οι 25 φοιτήτριες που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάριά μου πρέπει να είναι οι ίδιες κάθε φορά (και στα 4 σεμινάρια) ή μπορούν να είναι διαφορετικές, αρκεί να είναι 25;

Σε διάστημα 2 ετών αναλαμβάνεις να ενδυναμώσεις 50 νέες γυναίκες – 25 κάθε χρόνο. Επειδή θέλουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των στερεοτύπων και διακρίσεων που συνδέονται με το φύλο, είναι σημαντικό οι γυναίκες αυτές να παρακολουθήσουν και τα 4 σεμινάρια που θα προσφέρεις κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτό οι ίδιες 25 γυναίκες πρέπει να έρθουν και στα 4 σεμινάρια που θα κάνεις τον πρώτο χρόνο. Τον δεύτερο χρόνο θα πρέπει να προσελκύσεις 25 καινούριες γυναίκες για να τις ενδυναμώσεις και πάλι σε μια σειρά 4 σεμιναρίων.

Αν επιλεγώ ως Φοιτήτρια-Leader, αυτό σημαίνει ότι εγγυημένα θα λάβω την πιστοποίηση; Αν όχι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβω την πιστοποίηση;

Η επιλογή σου ως Φοιτήτρια-Leader δε συνεπάγεται αυτόματα και την πιστοποίησή σου. Για να πιστοποιηθείς θα πρέπει να ανταποκριθείς στο σύνολο των υποχρεώσεων της Φοιτήτριας-Leader, όπως αυτές περιγράφονται στην ερώτηση 2. παραπάνω.

Τι μορφή και αξία θα έχει η πιστοποίηση που θα λάβω ως Φοιτήτρια-Leader;

Η πιστοποίηση που θα λάβεις θα έχει τη μορφή «τίτλου» (διπλώματος), θα εκδοθεί από το Ίδρυμα Λαμπράκη και θα φέρει την υπογραφή της Επιστημονικής Υπεύθυνης του WOMENTORS, Καθηγήτριας Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Κάλλιας Κουνενού. Θα συνοδεύεται από περιγραφή στα ελληνικά και στα αγγλικά, του περιεχομένου της εκπαίδευσής σου και της πρακτικής άσκησης που αυτή περιλάμβανε (8 σεμινάρια) και των γνώσεων και ικανοτήτων που ανέπτυξες στο πλαίσιο αυτό. Εκείνο που αξιολογείται πλέον στην αγορά εργασίας πάρα πολύ θετικά είναι εκείνα τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος που υποδεικνύουν ότι το άτομο κατέχει γνώσεις και ιδιαίτερα δεξιότητες και εμπειρία επιπλέον των προσόντων που αντανακλά π.χ. ένας πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών. Συνεπώς με τη συμμετοχή σου ως Φοιτήτρια-Leader στο WOMENTORS έχεις διπλό όφελος, αφού ενδυναμώνεσαι ουσιαστικά και εφοδιάζεσαι με γνώσεις και ικανότητες εξαιρετικά χρήσιμες για την επαγγελματική, αλλά και προσωπική σου πορεία, ενώ παράλληλα ενισχύεις σημαντικά το βιογραφικό σου σημείωμα.

Θέλω να αναλάβω ρόλο Φοιτήτριας-Leader, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του ρόλου αυτού. Τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρω;

Στόχος του WOMENTORS είναι να σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις τις δυνάμεις σου και να αποκτήσεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μπορέσεις κατά τη διάρκεια των 4 σεμιναρίων να επικοινωνήσεις σε κορίτσια της ηλικίας σου τους στόχους και το περιεχόμενο του προγράμματος. Πριν φτάσεις να οργανώσεις και να υλοποιήσεις τα σεμινάριά σου, θα εκπαιδευτείς και θα σου προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες γνώσεις, οδηγίες και τα εργαλεία για να τα καταφέρεις. Επιπλέον, θα έχεις την υποστήριξη της Συντονίστριας-Συμβούλου σου, της Επιστημονικής Ομάδας και όλων των συντελεστών του WOMENTORS. Ειδικά η Συντονίστριά σου θα είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όλες τις ενδεχόμενες δυσκολίες.

Ποιο θα είναι για μένα το όφελος αν αναλάβω ρόλο Φοιτήτριας-Leader στο WOMENTORS;

Θα ενεργοποιήσεις δυνάμεις, θα αναπτύξεις ικανότητες και θα αποκτήσεις πρόσβαση σε γνώσεις, πληροφορίες, δίκτυα και υπηρεσίες, ώστε να μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο της ζωής σου, να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις που σε αφορούν και να κάνεις στρατηγικές επιλογές.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και του έργου σου στο πλαίσιο του WOMENTORS  αναμένεται να είσαι σε θέση να:

 • γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και τα δεδομένα σχετικά με τις διακρίσεις κατά των γυναικών
 • προασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και αξιοποιείς υφιστάμενους υποστηρικτικούς μηχανισμούς & νομοθεσία
 • εισέλθεις ισότιμα με τους άντρες στην αγορά εργασίας
 • διεκδικείς γόνιμα και αποτελεσματικά τα επαγγελματικά σου δικαιώματα
 • αξιοποιείς πλήρως τις ικανότητες και τη δυναμική σου για επαγγελματική ανέλιξη
 • διεκδικείς ίση αμοιβή για ίση και ίδια εργασία
 • διαπραγματευτείς τους ρόλους στο σπίτι με ίσους όρους
 • επιδείξεις μηδενική ανοχή στη βία
 • φροντίζεις για την καλή ψυχική και σωματική σου υγεία
 • μεγαλώσεις τα παιδιά σου απαλλαγμένα από στερεότυπα φύλου
 • συμβουλεύσεις και υποστηρίξεις άλλες γυναίκες που βιώνουν ανισότητες ή/και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους εξαιτίας υφιστάμενων διακρίσεων και στερεοτύπων
 • αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης γυναικών
 • ασκείς συνηγορία για τις ανάγκες των γυναικών.

Επιπλέον, θα αναπτύξεις μία σειρά από ικανότητες (soft skills) που θα σου χρησιμεύσουν σε πολλούς τομείς της ζωή σου. Ενδεικτικά θα ενισχυθεί

 • η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή σου
 • η αυτοαποτελεσματικότητά σου
 • οι οργανωτικές σου ικανότητες
 • η ικανότητά σου να παρουσιάζεις ενώπιον κοινού
 • οι κοινωνικές σου δεξιότητες
 • η ικανότητά σου να εμπνέεις και να παρακινείς άλλους και γενικά οι ηγετικές σου ικανότητες
 • η ικανότητά σου να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους άλλους
 • η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά σου
 • οι ικανότητες συνεργασίας σε ομάδα
 • η ικανότητά σου να θέτεις υψηλούς στόχους και να προσηλώνεσαι στην επίτευξή τους.
Πώς γίνεται η επιλογή των Φοιτητριών-Leaders;
Η επιλογή γίνεται από την Επιστημονική Ομάδα του WOMENTORS με βάση τις απαντήσεις που δίνουν οι φοιτήτριες στα ερωτήματα που αναφέρονται στην πρόσκληση.
Πότε και πώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα επιλογής των Φοιτητριών-Leaders;
Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου και οι φοιτήτριες που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν μέσω e-mail την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2020.
Τι θα γίνει αν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 δεν μπορέσουν να γίνουν τα προγραμματισμένα σεμινάρια;

Η φύση του προγράμματος είναι τέτοια που είναι καλύτερα τα σεμινάρια να πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Επιπλέον, η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ευνοεί την ανάπτυξη διαλόγου και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων νέων γυναικών. Όπως όμως όλες γνωρίζουμε, είναι δυνατό τόσο η εκπαίδευση και ενδυνάμωση, όσο και η δικτύωση να επιτευχθούν εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Συνεπώς, σε περίπτωση που η ανάγκη προστασίας της υγείας της καθεμιάς μας, αλλά και της δημόσιας υγείας το επιβάλει, θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα σεμινάρια εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του WOMENTORS. Για τον σκοπό αυτό θα έχεις εγκαίρως στη διάθεσή σου όλες τις απαραίτητες οδηγίες.