Η αλλαγή σε θέματα φύλου δεν μπορεί να έρθει μόνο από την πλευρά των γυναικών. Στον δρόμο προς την ισότητα πρέπει να είναι συνοδοιπόροι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου. Παράλληλα όμως με την όποια δραστηριοποίηση για την άρση των ανισοτήτων, είναι σημαντικό να ενδυναμώνονται οι γυναίκες, ώστε να είναι σε θέση να κατακτήσουν τον χώρο που τους αντιστοιχεί στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του WOMENTORS (www.womentors.gr).

To WOMENTORS προσφέρει σε γυναίκες 18-35 ετών πολύπλευρη ενδυνάμωση μέσω εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο/πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους.

Αυτό πραγματοποιείται μέσω σεμιναρίων ενδυνάμωσης, μέσω της προβολής βιντεο-αφηγήσεων κυρίως γυναικών, αλλά και κάποιων αντρών, που λειτουργούν ως έμπνευση για τις νέες γυναίκες και μέσω της επικοινωνίας με γυναίκες-μέντορες που διαθέτουν γνώση και εμπειρία σε διάφορους τομείς και απαντούν σε ερωτήματα των νέων γυναικών.

Τα σεμινάρια ενδυνάμωσης του WOMENTORS, στα οποία συμμετέχουν σήμερα 4.700 νέες γυναίκες, θα τα παρακολουθήσουν μέσα σε 2 χρόνια τουλάχιστον 9.000 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι ίδιες 9.000 θα ενδυναμωθούν όχι σε έναν τομέα, αλλά πολύπλευρα. 

 Η μεγαλύτερη καινοτομία του προγράμματος είναι ότι έρχεται να ενδυναμώσει τη γυναίκα επενδύοντας στη δύναμή της. 

Το WOMENTORS εκτός από πρόγραμμα ενδυνάμωσης είναι και ένα δίκτυο γυναικών που αλληλεπιδρούν δημιουργικά. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσαμε να το απεικονίσουμε με ομόκεντρους κύκλους. Στον εσωτερικό κύκλο βρίσκονται η ομάδα έργου και η επιστημονική ομάδα του WOMENTORS. στον επόμενο κύκλο βρίσκονται οι εισηγήτριες και εισηγητές των σεμιναρίων που συμπληρώνουν το έργο της επιστημονικής ομάδας, οι μέντορες και τα άτομα που συμμετέχουν στις βιντεο-αφηγήσεις και οι 23 περιφερειακές συντονίστριες του προγράμματος. στον επόμενο κύκλο βρίσκονται 180 νέες γυναίκες, που είναι οι leaders του WOMENTORS και στον εξωτερικό βρίσκονται οι 9.000 νέες γυναίκες που συμμετέχουν στα σεμινάρια ενδυνάμωσης. Η γνώση διαχέεται από το κέντρο προς τα έξω.

Βιβή Ανθοπούλου, Εμπειρογνώμων της Εκπαίδευσης, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε το WOMENTORS.

«Αν με ρωτούσε κανείς τι θα έλεγα σήμερα σε μια νέα γυναίκα για το WOMENTORS είναι το εξής: Για να επιτύχει ένα άτομο σήμερα στη ζωή, προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά, απαιτούνται δεξιότητες, που στην πλειονότητά τους δεν καλλιεργούνται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή σε άλλες σχολές της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην αγορά εργασίας οι δεξιότητες αυτές είναι περιζήτητες. Η γυναίκα, επιπλέον αυτών, χρειάζεται να αναπτύξει και άλλες ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί δυσκολίες και να υπερβεί επιπρόσθετα εμπόδια που πιθανότατα θα συναντήσει στον δρόμο της, εξαιτίας του ότι είναι γυναίκα. Στο WOMENTORS θα έχεις την ευκαιρία να καλλιεργήσεις αυτές τις δεξιότητες, να μάθεις πράγματα πολύτιμα για τη ζωή, που δεν είχες την ευκαιρία να ακούσεις στην μέχρι τώρα εκπαιδευτική σου πορεία. Θα ενημερωθείς για τις διακρίσεις κατά της γυναίκας και για τα δικαιώματά σου που προστατεύονται από τον νόμο, ώστε να είσαι σε θέση να τις αντιμετωπίσεις. Θα μάθεις για τους μηχανισμούς και τις δομές στήριξης της γυναίκας, μα πάνω από όλα, θα ανακαλύψεις και θα ενεργοποιήσεις τις δυνάμεις σου και θα κτίσεις πάνω σε αυτές, ώστε κάθε σου βήμα να είναι σταθερό και συνειδητό. Να είναι αποτέλεσμα δικής σου βούλησης και επιλογής».

Το WOMENTORS σχεδιάστηκε στο Ίδρυμα Λαμπράκη με το βλέμμα στο μέλλον,  απευθύνεται σε κάθε γυναίκα ηλικίας 18-35 ετών, ανεξάρτητα από το μορφωτικό της επίπεδο, την κοινωνικο-οικονομική της κατάσταση, την εθνική ή πολιτισμική της ταυτότητα ή οποιοδήποτε χαρακτηριστικό της και στοχεύει να κληροδοτήσει στην Ελλάδα ένα δίκτυο 9.000+ γυναικών που θα διεκδικήσουν τον χώρο τους αξιοκρατικά, δημοκρατικά και δυναμικά. Το πρόγραμμα αυτό επενδύει στη νέα γυναίκα, όσο αυτή κάνει τα πρώτα της βήματα στον επαγγελματικό, κοινωνικό και  προσωπικό της βίο, με την ελπίδα ότι θα έρθει η ημέρα που δεν θα «γιορτάζουμε» την Ημέρα της Γυναίκας, διότι δεν θα συντρέχει λόγος, αφού θα έχουμε όλες και όλοι μαζί κατακτήσει την ισότητα.

Το έργο  WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε το άρθρο της Τάνιας Ώττα στο Together εδώ.