Υπατία Αναγνωστοπούλου-Δούση

Η Υπατία Δούση – Αναγνωστοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ιδρύτρια της κοινωφελούς, αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ (www.missionanthropos.com ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Τελείωσε το Αρσάκειο Τοσίτσειο Γυμνάσιο Θηλέων Εκάλης και πήρε το Πτυχίο της Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1988. Ξεκίνησε την ειδικότητά της στην Παθολογική Ανατομική στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Αθηνών, Νοσοκομείο «΄Αγιος Σάββας» (1988-1990) και την συνέχισε στο Nuffield Department of Pathology, John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου (1990-1993), όπου παράλληλα έκανε έρευνα με αντικείμενο το Λέμφωμα Hodgkin. Πήρε τον Τίτλο Ειδικότητας στην Παθολογική Ανατομική το 1992 και τον τίτλο του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993.

Από το 1994 ως το 1998 εργάστηκε στην Division de Pathologie Clinique, Centre Medical Universitaire (CMU) του Hopital Cantonal Universitaire στη Γενεύη της Ελβετίας, αρχικά ως Assistante (1994-95) και αργότερα ως Cheffe de Clinique (1995-98). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου εξελίχθηκε σε Επίκουρη Καθηγήτρια το 2004 και από το 2009 κατέχει τη θέση Αναπληρώτριας Καθηγήτριας.

Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και στο ΕΚΠΑ και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά.

Το 2010, μετά από ένα ταξίδι στην Αιθιοπία ίδρυσε την κοινωφελή, μη κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, της οποίας είναι η νόμιμη εκπρόσωπος και συντονίστρια των δράσεων.